Διεθνές Ινστιτούτο IFPRI: «Ο κορωνοϊός δεν αποτελεί άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια»

Θωρακισμένες οι καλλιέργειες βασικών προϊόντων, ωστόσο ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καραδοκεί

-Διαφήμιση-

Μέσα στο γενικότερο κλίμα πανικού, που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του επικίνδυνου νέου κορωνοϊού στην παγκόσμια σφαίρα, μεγαλώνει η ανησυχία για το αν η κλιμακούμενη κρίση μπορεί να αποτελέσει απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Τροφίμων (IFPRI), μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σημαντικές ενδείξεις ότι η ασθένεια προκαλεί ελλείψεις τροφίμων ή αυξήσεις των τιμών στις πληγείσες περιοχές, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες πανδημίες, όπως αυτή του ιού Sars και της γρίπης των πτηνών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κορονοϊός θα έχει σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στον εφοδιασμό με βασικά προϊόντα διατροφής. Ακόμα και στην Κίνα, τη χώρα από όπου προήλθε ο ιός και, φυσικά, προκάλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα, οι προμήθειες τροφίμων παρέμειναν σε γενικές γραμμές επαρκείς, παρά την ελεγχόμενη πίεση που δέχθηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες πουλερικών και χοιρινού κρέατος.

Οι τιμές της παγκόσμιας αγοράς για προϊόντα όπως το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα τον Φεβρουάριο και όλα δείχνουν ότι τα παγκόσμια αποθέματά τους επαρκούν για την κάλυψη οποιασδήποτε αύξησης της ζήτησης. Διατρέχουν, μάλιστα, ελάχιστο κίνδυνο, αφού, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «αυτά τα εμπορεύματα μπορούν να φορτωθούν, να μεταφερθούν και να εκφορτωθούν απαιτώντας ελάχιστη αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο». Αντιθέτως, η προσφορά προϊόντων υψηλής αξίας είναι πιο ευάλωτη, καθώς τα κανάλια διανομής αυτών των τροφίμων ενδέχεται να διαταραχθούν σοβαρά από τους περιορισμούς μεταφοράς και τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης.

Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να γίνει πραγματικός σε ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της επιβολής πιο γενικευμένων μέτρων περιορισμού, ένα σενάριο που μένει να δούμε αν θα ισχύσει.

-Διαφήμιση-