Δικαίωση για τους πρώην εργαζομένους της ΕΑΣ Λάρισας

Χαμόγελα για τους 147 πρώην εργαζομένους της ΕΑΣ Λάρισας (συν 60 εποχικούς του ελαιουργείου), οι οποίοι έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης που τους οφείλονται από τη συνεταιριστική οργάνωση, συνολικού ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ και τελικά θα δουν το χρώμα του χρήματος, μετά από σχετική τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή.

Η τροπολογία, η οποία έχει πάρει ΦΕΚ και την κατέθεσε στη Βουλή ο Καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων προηγούνται εκείνων που προβάλλουν οι τράπεζες, για πτωχευμένες εταιρείες προ του 2015, αλλά και εκείνες που τελούν υπό εκκαθάριση. Το ευεργετικό προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, έναντι των τραπεζικών, ψηφίστηκε, κατ’ αρχάς, για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των πρώην εργαζομένων στην πτωχευμένη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Συμπεριελήφθησαν, όμως, στην πορεία και οι υπό εκκαθάριση εταιρείες, όπως η ΕΑΣ Λάρισας, δικαιώνοντας τον αγώνα και τις προσδοκίες των πρώην εργαζομένων, οι οποίοι πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια μετά το ναυάγιο της συνεταιριστικής «ναυαρχίδας».

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να γίνει μια συντονισμένη δουλειά από τους εκκαθαριστές της Ένωσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώην εργαζόμενοι θα πληρωθούν από 5.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό, θα αφαιρεθούν τα χρήματα που λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ λόγω της επίσχεσης που πραγματοποίησαν στο παρελθόν. Η ολοκλήρωση των απαιτούμενων τυπικών πλέον διαδικασιών αναμένεται να γίνει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Συνεχίζεται η εκποίηση της περιουσίας

Από τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης προκύπτουν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία θα καλύψουν τώρα τις οφειλές στους εργαζομένους και όχι στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι προσφάτως πωλήθηκε το συνεταιριστικό ελαιουργείο στον Ευαγγελισμό, τα αποθηκευτικά σιλό και σίτου και άλλες εγκαταστάσεις σε Κυπάρισσο και Κοιλάδα κ.ά. Οι εκκαθαριστές, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», συνεχίζουν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Οργάνωσης.

Το φθινόπωρο αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό μια σειρά από αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις, με τους εκκαθαριστές να προσπαθούν να βρουν μια λύση με το «αγκάθι» της έλλειψης πολεοδομικής άδειας που χαρακτηρίζει τα κτήρια, τα οποία διαχειρίζονταν η ΚΥΔΕΠ και η ΑΤΕ. Το αίτημα των εκκαθαριστών είναι να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που διέπει τα κτήρια του Δημοσίου.