Δικαιότερες τιμές και αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη διανομή δημόσιων αγαθών ζητούν οι βιοκαλλιεργητές

Μεταξύ των διαμαρτυρόμενων αγροτών, που από τις προηγούμενες εβδομάδες βρίσκονται στους δρόμους διάφορων ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διεκδικούν δικαιότερες τιμές και ανταγωνισμό, αλλά και περισσότερη αναγνώριση από την ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφορά τους.

«Οι βιοκαλλιεργητές υποφέρουν από χαμηλές τιμές, αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών», ενώ «όσοι δεσμεύονται για την αγροοικολογική μετάβαση δεν ανταμείβονται αναλόγως από την αγορά και την ΚΑΠ», σημειώνει σε δήλωσή του ο Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe, αντικατοπτρίζοντας τα αιτήματα των βιοκαλλιεργητών της ΕΕ, που βρίσκονται στους δρόμους.

Τονίζοντας το υπαρκτό ρίσκο για εγκατάλειψη της βιολογικής πιστοποίησης εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από όσους λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και την αγορά, το βιολογικό κίνημα της ΕΕ προειδοποιεί να μην εκλαμβάνονται λανθασμένα οι εύλογες ανησυχίες ως προς τις άδικες τιμές και τον ανταγωνισμό ότι κινούνται ενάντια στην προστασία της υγείας και της φύσης. Ο κλάδος ζητά να μη φορτώνεται μόνο στις πλάτες του η μετάβαση, αλλά να αναλάβουν περιβαλλοντικές ευθύνες και άλλοι παίκτες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι βιοκαλλιεργητές της ΕΕ ζητούν δικαιότερες τιμές, που να ανταμείβουν την προσφορά τους σε περιβάλλον και βιοποικιλότητα. Παράλληλα, αιτούνται να εξεταστεί το περιθώριο κέρδους στο λιανεμπόριο, καθώς οι τιμές για τους ίδιους έχουν υποχωρήσει σε αρκετά κράτη την τελευταία διετία, φτάνοντας κατά περίπτωση και εκείνες συμβατικών προϊόντων, ωστόσο, στη λιανική, τα προϊόντα αυτά εξακολουθούν να διατίθενται με πρίμιουμ τιμολόγηση.