Ντι Μάιο: «Η Ιταλία δεν θα υπογράψει τη CETA»

Έντονοι τριγμοί στα θεμέλια της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά

Luigi Di Maio

Το ιταλικό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να επικυρώσει την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), τόνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο. Βάσει του προφίλ της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας που σχηματίστηκε φέτος στην Ιταλία με τη συμμετοχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων –που ο Ντι Μάιο διατελεί αρχηγός– και του ακροδεξιού κόμματος Λίγκα, η απόφαση να μπει «στοπ» στη CETA ήταν μια διόλου απίθανη εξέλιξη.

«Η CETA θα χρειαστεί να περάσει από το Κοινοβούλιο για να επικυρωθεί, όμως η παρούσα πλειοψηφία δεν πρόκειται να την επικυρώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που αποτελεί την ισχυρότερη κομματική παράταξη του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως, μάλιστα, διεμήνυσε, «ακόμη και αν ένας Ιταλός αξιωματούχος εξακολουθήσει να υπερασπίζεται συμφωνίες όπως η CETA, θα απομακρύνεται».

Από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία διαθέτει τα περισσότερα τρόφιμα με ετικέτες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Το δεδομένο αυτό, φυσικά, παίζει τον ρόλο του στην αδιέξοδη κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, με τη διατύπωση ανησυχιών σχετικά με το κατά πόσο προστατεύονται τα αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία CETA βρίσκεται ήδη σε προσωρινή ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, τη στιγμή που ακόμα εκκρεμεί η επικύρωσή της από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών. Πάντως, εφόσον δεν λάβει τη συγκατάθεση και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, η CETA προβλέπεται να «παγώσει» ή ακόμα και να ακυρωθεί οριστικά.

Μετά τη γνωστοποίηση της στάσης της ιταλικής κυβέρνησης, καναδικές κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι Καναδοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι το 98% των δασμολογικών μειώσεων και των μειώσεων εμπορικών φραγμών στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Όσο για τα σχόλια των Ιταλών κυβερνητικών, αυτά αποδίδονται στις προτάξεις της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της Ιταλίας και τις προκλήσεις της διαχείρισης ενός συνασπισμού δεξιών και αριστερών κομμάτων.