Δημιουργία Ομάδας Καστανοπαραγωγών Πάικου

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ανοιχτού συλλογικού σχήματος έθεσαν πριν από λίγες ημέρες ενδιαφερόμενοι καστανοπαραγωγοί στην περιοχή του Πάικου. Αν και στην περιοχή υπάρχει και δραστηριοποιείται εδώ και κάποια χρόνια σχετικός συνεταιρισμός, καστανοπαραγωγοί από τοπικές κοινότητες των ΠΕ Κιλκίς και Πέλλας έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην υπό δημιουργία Ομάδα Παραγωγών.

Σύμφωνα με τον καστανοπαραγωγό και γεωπόνο Δρ Δημήτρη Μίσκο, ο οποίος κινεί και τα σχετικά νήματα για τη δημιουργία της ΟΠ, επονομαζόμενης ως «Ομάδα Καστανοπαραγωγών Πάικου», σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών, στη διερεύνηση του αριθμού των πιθανών αγοραστών και στη μείωση του παραγωγικού κόστους.

Έντεκα κοινότητες

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από καστανοπαραγωγούς της περιοχής μας και συγκεκριμένα από έντεκα κοινότητες του όρους Πάικου (Γρίβα, Πεντάλοφος, Ομαλό, Καστανερή, Κάρπη, Σκρά, Κούπα από την πλευρά του Κιλκίς και Αρχάγγελος, Περίκλεια, Θεοδωράκι και Λαγκαδιά από την πλευρά της Πέλλας). Το σχήμα θα είναι μεγάλο και ανοιχτό, χωρίς περιορισμούς και σε αυτό θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και μικροί παραγωγοί, μελλοντικοί καστανοπαραγωγοί ή και συνταξιούχοι. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και να φαίνεται ότι διαθέτουν καστανοτεμάχια», εξηγεί ο κ. Μίσκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει ακόμη μία συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους καστανοπαραγωγούς για την πιο εξειδικευμένη ενημέρωσή τους, ενώ οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν αρκετά γρήγορα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες για την ένταξή τους στο Μέτρο 9 και τη σχετική χρηματοδότηση.