Δημιουργία Ταμείου για την προσαρμογή των κρατών στην κλιματική αλλαγή

Αναγκαία και επιτακτική καθίσταται η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει νέες αυξημένες χρηματοδοτήσεις, ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», με στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου για την προσαρμογή των χωρών-μελών της στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτέλεσε το κεντρικό συμπέρασμα που εκφράστηκε ως πρόταση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της CPMR, που φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα και είχε θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αντιπρόεδρος της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, μαζί με τον πρόεδρο της CPMR, περιφερειάρχη Βρετάνης, Loig Chesnais-Girard.

Μειώνεται ο χρόνος

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο σκληρές αλήθειες, που αφορούν, πρώτον, το μέγεθος της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, που δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά αυξάνεται αλματωδώς χρόνο με τον χρόνο και, δεύτερον, ότι ο χρόνος που έχουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση δεν είναι απλά λίγος, αλλά μειώνεται δραματικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μηδενίσουμε τον χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη, τη δράση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλέον αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την κοινωνία, την οικονομία και την ίδια τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Ειδικά για τις θαλάσσιες περιοχές επιβάλλεται να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις που θα μηδενίζουν τον χρόνο απόκρισης και εναλλακτικές στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαΐμης.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Ζαΐμης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία «Οι φίλοι της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου», στην οποία πρωτοστατεί η Δυτική Ελλάδα και τη στηρίζουν περιφέρειες από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Τουρκία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου οργάνου διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας στη Μεσόγειο, ώστε να δρομολογούνται λύσεις στα κοινά προβλήματα μέσα από διεθνείς συνεργασίες και διακρατικά προγράμματα. 

«Η ευόδωση της πρωτοβουλίας αυτής θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής για το οποίο συζητάμε σήμερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης. Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι της περιφέρειας επισκέφθηκαν το Teaching Factory, όπου ο καθηγητής, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, παρουσίασε μελέτες και έργα αναφορικά το αντικείμενο της συζήτησης.