Δημιουργία τροφίμου από υποπροϊόντα ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Bρήκαν τον καινοτόμο τρόπο να αξιοποιήσουν τα υποπροϊόντα ψαριών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να δημιουργήσουν τρεις πούδρες υψηλής διατροφικής αξίας για κατανάλωση από τον άνθρωπο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των αποβλήτων.

Ο λόγος για τη νεοφυή επιχείρηση ProsPer, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας Food-tech στον διαγωνισμό Trophy Challenge. Η Κατερίνα Κανδυλιάρη, από την οποία προέρχεται και η συγκεκριμένη ιδέα, αναφέρει μέσω συνέντευξής της στην «ΥΧ», τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στη βιωσιμότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και στη δημιουργία νέων καινοτόμων συνταγών διατροφής.

Πότε δημιουργήσατε την ProsPer; Ποιος ήταν ο λόγος και ποια είναι τα άτομα πίσω από αυτήν;

Η ProsPer δημιουργήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2019. Μετά από τρία χρόνια δικής μου έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μισού χρόνου στο πανεπιστήμιο του Γέιλ της Αμερικής, η ιδέα της αξιοποίησης των υποπροϊόντων ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ωρίμασε και ονομάστηκε ProsPer, με σκοπό τη δημιουργία τριών ειδών πούδρας (υψηλή σε ασβέστιο, υψηλή σε πρωτεΐνη, ως ενισχυτικό γεύσης) που προορίζονται για επιχειρήσεις τροφίμων.

Η ομάδα αποτελείται επίσης, από τη Θεανώ Μικρού, τη Νικολία Σάμαρη, τον Ανδρέα Γκουγκούση και έχει ως μέντορα την καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Μαρία Καψοκεφάλου.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας και πώς καταλήξατε στη συγκεκριμένη ιδέα;

Εμείς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προτείνουμε ένα προϊόν τροφίμου υψηλής διατροφικής αξίας που προέρχεται από υποπροϊόντα ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σε μια ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, μετά τη φιλετοποίηση, το 50%-60% του βάρους του ψαριού απορρίπτεται ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ιχθυαλεύρων και ζωοτροφών χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό μεταφράζεται μόνο για την Ελλάδα σε κάτι παραπάνω από 1.200 τόνους υποπροϊόντων ψαριών ετησίως, τα οποία όχι μόνο δεν συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά την όλη διαδικασία.

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί, επομένως, μια ερευνητική, οικονομική, διατροφική και οικολογική πρόκληση και υποστηρίζει την βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας και, ταυτόχρονα, προτείνει έμμεσα καινοτόμες συνταγές και νέα διατροφικά μονοπάτια. Είναι η πρώτη φορά, επομένως, που αξιοποιώντας την αιχμή της επιστήμης δίδεται λύση τεχνολογικά και διατροφικά άρτια, η οποία είναι επωφελής και για την παραγωγή τροφίμων και για το περιβάλλον.

Σε ποιον απευθύνεται και πώς θα ωφελήσει τους ενδιαφερόμενους;

Οι έννοιες της κυκλικής οικονομίας, αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ταυτόχρονα, το ζητούμενο είναι προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με διακεκριμένους σεφ που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το προϊόν μας. Αλλά και ως προς την προμήθεια της πρώτης μας ύλης έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η ιδέα της αξιοποίησης των υποπροϊόντων των ψαριών παρουσιάζεται επιτακτική στο πλαίσιο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου.

Επομένως, αφενός απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις τροφίμων και καταναλωτές που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα και αφετέρου σε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών που αυτήν τη στιγμή καίνε και απορρίπτουν τα υποπροϊόντα ψαριών που προκύπτουν κατά τη μεταποίηση αυτών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το προϊόν; Κυκλοφορεί εμπορικά;

Το προϊόν έχει φτιαχτεί πιλοτικά και έχε δοκιμαστεί στα εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Μετά τη νίκη μας στο Trophy Challenge και με την υποστήριξη της Endeavor Greece, στοχεύουμε στο να χτίσουμε το δίκτυο συνεργατών και πελατών μας και μέσα στον επόμενο χρόνο να ξεκινήσουμε τα πρώτα βήματά μας στην ελληνική αγορά.

Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge και η νίκη σας σε αυτόν;

Η ομάδα μας κέρδισε πολλά από τη συμμετοχή και τη νίκη μας στο Trophy-Τροφή Challenge. Πέρα από το χρηματικό βραβείο, εισπράξαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την καινοτομία που παρουσιάσαμε και κυρίως τη στήριξη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα μετά το πέρας του διαγωνισμού. Η πρώτη θέση μας εξασφάλισε μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας πέντε ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ, καθώς και πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece.

Τέλος, ο διαγωνισμός Trophy-Τροφή Challenge μας έδωσε το εισιτήριο για να λάβουμε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό αγροδιατροφής και τεχνολογίας, Future Agro Challenge, και να παρουσιάσουμε την ιδέα μας στη ΔΕΘ.