Δια χειρός Ελλήνων δημιουργήθηκε η συσκευή που φέρνει το χωράφι κατευθείαν στο σαλόνι σας

Η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων σε εσωτερικό χώρο

Δια χειρός Ελλήνων δημιουργήθηκε η συσκευή που φέρνει το χωράφι κατευθείαν στο σαλόνι σας

Στο μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας του Ισραήλ, και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς, τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Τελ Αβίβ, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσει μια εταιρεία που υπόσχεται να κάνει την καλλιέργεια φρέσκων φρούτων και λαχανικών… οικιακή υπόθεση. Ο λόγος για την City Crop Automated Indoor Farming, την εταιρεία που δημιούργησαν δύο νέοι άνθρωποι, ο γεωπόνος Χρήστος Ραφτογιάννης και ο γραφίστας Ευρυβιάδης Μακρίδης, κατασκευάζοντας την πρώτη διεθνώς πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου.

Ένα μίνι θερμοκήπιο υδροπονίας, που μπορεί να φιλοξενηθεί σε κάθε σπίτι, αφού έχει το μέγεθος μιας μικρής οικιακής συσκευής. Μέσω της City Crop, ακόμη και ο πιο αδαής χρήστης μπορεί να αποκτήσει το δικό του θερμοκήπιο κατ’ οίκον, έχοντας πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα, η συσκευή εξασφαλίζει παραγωγή τρεις φορές πιο γρήγορα από μία συμβατική καλλιέργεια, κάνοντας χρήση 60% λιγότερου λιπάσματος και με 98% λιγότερη κατανάλωση νερού. Μόνη προϋπόθεση, να βάλει τη συσκευή στο ρεύμα και να συνδεθεί σε δίκτυο Wi-Fi.

Η εταιρεία απέσπασε ήδη το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα (Start Tel Aviv 2016) και θα ταξιδέψει το φθινόπωρο στην ισραηλινή πόλη, ενώ διακρίθηκε ανάμεσα σε 500 εταιρείες ανά τον κόσμο, ώστε να φιλοξενηθεί επί ένα τρίμηνο στο Λονδίνο, σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιτάχυνσης ανάπτυξης επιχειρήσεων (accelerator) στον κόσμο, το Startupbootcamp IoT Connected Devices.

Σε εμπορικό επίπεδο, αν και η συσκευή αναμένεται να διατεθεί στην αγορά τον Ιούνιο του 2017, ήδη το ενδιαφέρον που εισπράττει η ομάδα της City Crop -την οποία σημειωτέον αποτελούν έξι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 25 έως 40 ετών- μέσω της ιστοσελίδας της, κατά τη διαδικασία των προ-παραγγελιών, είναι έντονο τόσο από Ελλάδα όσο και, κυρίως, από το εξωτερικό.

Τη λειτουργία της συσκευής City Crop, τα πλάνα της εταιρείας και τις προοπτικές της καλλιέργειας εσωτερικού χώρου περιγράφει στην «ΥΧ» ο συνιδρυτής της επιχείρησης Χρήστος Ραφτογιάννης. Όπως εξηγεί, η City Crop μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαία παραγωγή, που κατά μέσο όρο και ανάλογα με το είδος των φυτών, κυμαίνεται μεταξύ 5-7 κιλών, ήτοι σε 200g την ημέρα, όσο ζυγίζει ένα μαρούλι.

«Η καινοτομία της συσκευής είναι ότι μέσα από την αξιοποίηση προηγμένων αλγόριθμων, δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες αποδόσεις για κάθε είδος καλλιέργειας. Αισθητήρες ελέγχουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον φωτισμό και το pH του νερού. Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, μέσω μιας εφαρμογής για “έξυπνες” συσκευές, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε στάδιο της καλλιέργειας, λαμβάνοντας ενημερώσεις για την πορεία της. Αν, για παράδειγμα, το επίπεδο του νερού στη συσκευή πέσει, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση να γεμίσει το ντεπόζιτο, ενώ ενημερώνεται για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή συγκομιδής», τονίζει ο κ. Ραφτογιάννης, εξηγώντας τη λογική του City Crop.

Η δε λειτουργία περιλαμβάνει τρία βήματα: Αφής στιγμής η συσκευή συνδεθεί σε δίκτυο WiFi, ο χρήστης, μέσω του mobile App, που κατεβάζει στο κινητό του, επιλέγει τους σπόρους που θα καλλιεργήσει και τους τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στη συσκευή και δίνει την εντολή να ξεκινήσει η καλλιέργεια. Η συσκευή έχει δυνατότητα υποδοχής 28 σπόρων, άρα ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί έως 28 φυτά ταυτόχρονα (λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, βότανα, όπως βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, αλλά και φύτρες, καθώς και μικρά φρούτα, όπως φράουλες ή και τοματίνια. Το City Crop αναγνωρίζει τους σπόρους και δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα που αντιστοιχεί στο καθένα.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή επέκταση «βλέπει» η City Crop

Δημιουργήθηκε η συσκευή που φέρνει το χωράφι κατευθείαν στο σαλόνι σας

Η συσκευή δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες

Ο προσανατολισμός της City Crop, χωρίς να αγνοεί την ελληνική αγορά, είναι κατά κύριο λόγο εξωστρεφής, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ανάλογο καταναλωτικό προϊόν που να έχει διατεθεί στην αγορά. Η ομάδα της City Crop βλέπει μέλλον στην υδροπονία εσωτερικού χώρου, κυρίως σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης, όπου υπάρχει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, που δεν εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι η συσκευή δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας, της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης.

«Η συσκευή, η οποία βασίζεται στην υδροπονία, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο τον χρόνο από οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας τη mobile εφαρμογή της CityCrop. Ως ένα τέτοιο προϊόν μπορεί, για παράδειγμα, να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε ένα εστιατόριο, που θα μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα συγκεκριμένο premium τμήμα του μενού προέρχεται από έναν απόλυτα φυσικό τρόπο, που αξιοποιεί το state of the art της τεχνολογίας.