Δήμητρα Μπουντούρη: Από τη Σύρο στους αμπελώνες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Χωρίς αγροτικό υπόβαθρο και πρότερη σχέση με τον αγροτικό τομέα και με μοναδικό έναυσμα την αγάπη της για τους αμπελώνες και το κρασί, η 20χρονη Δήμητρα Μπουντούρη, από τη Σύρο, αναζήτησε τις διαθέσιμες επιλογές της σχετικά με την εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σήμερα, βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο σπουδών στο ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στην ειδικότητα «Αμπελουργία-Οινολογία» και έχει ήδη λάβει πρακτικές γνώσεις στους αμπελώνες που διαθέτει η σχολή.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σύρο. Εξαρχής είχα αποφασίσει ότι θα ακολουθήσω κατεύθυνση σχετική με τη γεωπονία. Όσο αναζητούσα τις επιλογές μου, και επειδή γοητευόμουν πάντα από τον κόσμο του κρασιού, επέλεξα την ειδικότητα της αμπελουργίας-οινολογίας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή», σχολιάζει η ίδια στην «ΥΧ».

Εκπαιδευτικός αμπελώνας

Ένα από τα πράγματα που συνέβαλαν στην απόφασή της να επιλέξει την Αμερικανική Σχολή ήταν ο εκπαιδευτικός αμπελώνας. «Ήδη από τον πρώτο χρόνο εκπαίδευσης έχουμε πρακτική άσκηση στους αμπελώνες της σχολής. Ό,τι μαθαίνουμε στη θεωρία το βλέπουμε απευθείας στην πράξη σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής.

Έτσι, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα, αλλά και να αντιληφθούμε αν όντως μας αρέσει αυτή η ειδικότητα», εξηγεί η Δήμητρα. Η ποικιλομορφία της σχολής σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές, ήταν ακόμη ένας λόγος για να την επιλέξει.

«Ερχόμαστε σε επαφή με μαθητές από διαφορετικές χώρες, που επισκέπτονται τη σχολή λόγω του Erasmus. Επίσης και οι εγκαταστάσεις της σχολής, που βρίσκονται στα πρότυπα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, κάνουν την όλη εμπειρία πολύ ευχάριστη», τονίζει η ίδια.

Στα σχέδια της Δήμητρας είναι, αφού τελειώσει το ΙΕΚ, να συνεχίσει τις σπουδές της στο Κολέγιο της σχολής και να διερευνήσει τις επιλογές της για εργασία στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μάθει για τα παραγωγικά συστήματα στο αμπέλι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από τα παραπάνω, «θα με ενδιέφερε να αποκτήσω τους δικούς μου αμπελώνες και να καθετοποιήσω την παραγωγή μου, έχοντας και ως κανάλι προώθησης των προϊόντων μου το εστιατόριο των γονιών μου στη Σύρο», καταλήγει.