Δημήτρης Γιωρούδης: Η ανάδειξη του ελληνικού μαύρου χοίρου περνά από την εκπαίδευση

Με καταγωγή από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και υπόβαθρο αγροτικό, ο 16χρονος Δημήτρης Γιωρούδης έχοντας ήδη αποφασίσει το επαγγελματικό του μέλλον ξεκίνησε να λαμβάνει γνώσεις για τον αγροτικό τομέα ήδη από την περίοδο του λυκείου, επιλέγοντας το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Η οικογένειά μου εκτρέφει αιγοπρόβατα και ελληνικούς μαύρους χοίρους, ενώ διαθέτουμε ελιές, αλλά και έλατα, τα οποία τα στέλνουμε στην Αθήνα. Από μικρός βοηθούσα τον πατέρα μου με τις αγροτικές εργασίες και αγάπησα πολύ το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πήρα, λοιπόν, συνειδητά την απόφαση να το ακολουθήσω επαγγελματικά», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης.

Με στόχο την εισαγωγή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την ειδικότητα του γεωπόνου ζωικής παραγωγής, ο ίδιος λαμβάνει ήδη, από την πρώτη λυκείου, πρακτική εκπαίδευση, η οποία είναι βασισμένη τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή, καθώς και στη μηχανολογία των αγροτικών μηχανημάτων. «Έχουμε πρακτική άσκηση, εκτός από τα γνωστά μαθήματα του λυκείου, η οποία επικεντρώνεται στα χωράφια, στις αγελάδες και στα κοτόπουλα.

Επίσης, έχουμε μάθημα μηχανολογίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μαθαίνουμε για τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα, αλλά και πώς να τα επισκευάζουμε μόνοι μας. Στην τρίτη λυκείου, όπου και θα επιλέξουμε κατεύθυνση, θα ακολουθήσω αυτήν της ζωικής παραγωγής για να συνεχίσω έπειτα σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

Εξέλιξη μονάδας

Τις γνώσεις που λαμβάνει ο Δημήτρης έχεις ως απώτερο σκοπό να τις αξιοποιήσει για την εξέλιξη της οικογενειακής μονάδας.

Όπως εξηγεί, «θέλω να αυξήσω τον αριθμό των ζώων μας να φτιάξω ένα σφαγείο και ένα συσκευαστήριο, ώστε να μπορώ να έχω τον πλήρη έλεγχο από την εκτροφή μέχρι την παράδοση των προϊόντων στον καταναλωτή. Επίσης, επειδή η φυλή του ελληνικού μαύρου χοίρου είναι σπάνια, θα ήθελα να κάνω ακόμα πιο γνωστό το προϊόν».