Δημήτρης Κίσσας: Παγκόσμια πρώτη για την εμφιαλωμένη άλμη χάρη στην εκπαίδευση

Με την καινοτομία να είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της επιχείρησής του, ο Δημήτρης Κίσσας, από το Μουζάκι Καρδίτσας, πρωτοπορεί και δημιουργεί προϊόντα, όπως η εμφιαλωμένη άλμη, εξηγώντας στην «ΥΧ» τη συμβολή της εκπαίδευσης, που έλαβε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, στην όλη διαδικασία.

«Η επιχείρησή μας είναι μεταποιητική και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1969, όταν και τη δημιούργησαν οι γονείς μου. Σήμερα, η κύρια παραγωγή μας είναι η φέτα ΠΟΠ, ενώ ένα μέρος της παραγωγής είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Αγράφων, την οποία είμαστε οι μοναδικοί στην περιοχή που έχουμε την πιστοποίηση να την παράγουμε.

Επίσης, φτιάχνουμε γιαούρτια, ξινόγαλα και διάφορα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν μπήκα στην επιχείρηση δεν ήξερα τη δουλειά, παρά μόνο αυτά που μου έλεγαν οι γονείς μου. Τότε ήταν που πήρα την απόφαση να πάω στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, με στόχο να εξελίξω την επιχείρηση», εξηγεί ο Δημήτρης.

Γνώσεις και δημιουργία άλμης

Η παραγωγή διαφορετικών ειδών τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε βιομηχανική κλίμακα ήταν από τις γνώσεις που έλαβε ο ίδιος κατά τη φοίτησή του στη σχολή αποκτώντας, όπως τονίζει, την κατάλληλη τεχνογνωσία. Η απόκτηση της τεχνογνωσίας, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που τον οδήγησε στη Γαλακτοκομική Σχολή. Όπως εξηγεί, η δουλειά του σε σούπερ μάρκετ τον έκανε να παρατηρήσει ότι υπάρχει έλλειψη σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο αποφάσισε να φτιάξει ο ίδιος.

Σήμερα, έχει πατεντάρει το προϊόν της συσκευασμένης άλμης για τη διατήρηση των προϊόντων για χρήση απευθείας από τους καταναλωτές. «Μικρότερος δούλευα σε σούπερ μάρκετ και παρατήρησα ότι υπάρχει έλλειψη στο συγκεκριμένο προϊόν και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να πάω στη σχολή ήταν για να το δημιουργήσω, και κατάφερα να το κάνω πράξη. Πλέον, παράγουμε και πατεντάρουμε τη συσκευασμένη άλμη σε φιάλες του ενός λίτρου, η οποία είναι η πρώτη εμφιαλωμένη άλμη στον κόσμο και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής στο σπίτι του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας ανοίξει η αγορά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

ΠΟΠ γραβιέρα Αγράφων

Εκτός από την καινοτομία με την άλμη, ο Δημήτρης πρωτοπορεί και στην παραγωγή της γραβιέρας, καθώς η επιχείρησή του είναι η μοναδική στην περιοχή που έχει την πιστοποίηση να παράγει την ΠΟΠ γραβιέρα Αγράφων. «Η συγκεκριμένη γραβιέρα φτιάχνεται από πρόβειο και γίδινο γάλα που προέρχεται από τα 120 χωριά των Αγράφων. Εμείς το 95% του γάλακτος έτσι κι αλλιώς το παίρνουμε από τα χωριά και είμαστε σε θέση, λοιπόν, να παράγουμε το συγκεκριμένο τυρί».

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα του Δημήτρη μπορεί να τα βρει κανείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την άλμη σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, η φέτα, κυρίως, ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κύπρος. Καταλήγοντας, ο Δημήτρης εξηγεί ότι στα επόμενα σχέδιά του είναι η δημιουργία τυριών, όπως η γραβιέρα με διάφορα αρωματικά και βότανα και φέτα με τρούφα.

Στόχος, δηλαδή, είναι να εστιάσουν σε προϊόντα πιο ποιοτικά σε μικρότερες ποσότητες. Τέλος, εξηγεί ότι η Γαλακτοκομική Σχολή ήταν δίπλα μου σε ό,τι και αν χρειάστηκα, καθώς συνεχίζει να βοηθά τους αποφοίτους και στην επαγγελματική τους πορεία».