Δημήτρης Μαρογιάννης: Έκανα λάθος που δεν έγινα εξαρχής κτηνοτρόφος

Έχει καταφέρει να αυξήσει την απόδοση των προβάτων του και να διαχειρίζεται το δικό του τυροκομείο

Δημήτρης Μαρογιάννης Έκανα λάθος που δεν έγινα εξαρχής κτηνοτρόφος

Η πορεία του Δημήτρη Μαρογιάννη στον κτηνοτροφικό τομέα δεν είχε τη συνηθισμένη κατεύθυνση όπως πολλών άλλων. Ο 40χρονος κτηνοτρόφος από την Καλλιθέα Ελασσόνας ασχολήθηκε πρώτα με την τυροκόμηση, για να περάσει πριν από τρία χρόνια και στην εκτροφή. «Διαχειρίζομαι το δικό μου τυροκομείο εδώ και 16 χρόνια, ενώ τα τελευταία τρία αποφάσισα να περάσω και στην εκτροφή 200 βελτιωμένων προβάτων», αναφέρει στην «ΥΧ».

Το 1996, όπως μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος, έκανε ένα λάθος. «Όταν τελείωσα το σχολείο, ο πατέρας μου με προέτρεψε να ασχοληθώ με τα ζώα που διέθετε εκείνος, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τη μονάδα. Αλλά εγώ αρνήθηκα, καθώς δεν μου άρεσαν. Στα 18 οι περισσότεροι νέοι θέλουν να φύγουν, να κάνουν κάτι διαφορετικό. Έτσι, λοιπόν, αφού σπούδασα τεχνικός επεξεργασίας γάλακτος στο ΙΕΚ Λάρισας, δούλεψα σε διάφορα τυροκομεία και έπειτα αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου». Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, όμως, που έφερε τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, έκανε τον Δημήτρη να σκεφτεί την επιλογή της εκτροφής προβάτων. «Γνώριζα τη δουλειά, καθώς είχα μεγαλώσει μέσα στα πρόβατα, ενώ ο πατέρας μου, Χρήστος, μου είχε μεταδώσει τις γνώσεις του. Πριν ξεκινήσω, έψαξα και εγώ αρκετά, είδα πρακτικές και εφαρμογές από άλλες εκμεταλλεύσεις και διαπίστωσα ότι με τη σωστή διαχείριση της εκμετάλλευσης ένας κτηνοτρόφος μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις των ζώων του».  

Κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Ο 40χρονος κτηνοτρόφος εκτρέφει σήμερα 200 πρόβατα βελτιωμένα και παράγει τη δική του φέτα στο τυροκομείο του με το όνομα «Φέτα Μαρογιάννης». Όπως αναφέρει ο Δημήτρης, η χρονιά φέτος έκλεισε με 730 κιλά κατά κεφαλήν το ζώο, με στόχο στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει τα 1.000 κιλά το ζώο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «κάθε εκμετάλλευση είναι μία επιχείρηση την οποία πρέπει να διαχειριστείς με τον σωστό τρόπο, ώστε να αντεπεξέλθεις οικονομικά και να δώσεις τη δυνατότητα στα ζώα σου να παράγουν το καλύτερο που μπορούν». Σωστή διαχείριση για τον Δημήτρη σημαίνει να περιποιείται ο κτηνοτρόφος τα ζώα του, να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, να διαχειρίζεται με τον σωστό τρόπο τις επιδοτήσεις που παίρνει, να δέχεται συμβουλές και να είναι πρόθυμος να ψάξει για πρακτικές που μπορούν να τον βοηθήσουν στην εκτροφή των ζώων του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «επισκέπτομαι και άλλους στάβλους, ρωτάω και εφαρμόζω και εγώ κάποιες από τις πρακτικές, ώστε να δω τι αποτελέσματα θα έχουν. Αν είναι καλά, θα τα κρατήσω, αν όχι θα τα διώξω. Πάντα δέχομαι και ακούω». Εκτός από τα παραπάνω, ο Δημήτρης έχει επιλέξει την εκτροφή βελτιωμένων προβάτων, καθώς, όπως αναφέρει, είναι «ένας τρόπος να πάρεις περισσότερο γάλα και να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις οικονομικά, καθώς η πτώση στην τιμή του γάλακτος είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους».

provata-elassonaΟ Δημήτρης έχει επιλέξει, επίσης, να κάνει γαλακτομέτρηση στα ζώα του για να ξέρει την ακριβή ποσότητα γάλακτος που δίνει καθένα από αυτά, ενώ έχει εξασφαλίσει να διαθέτει ζεστό νερό και τον χειμώνα στην εκμετάλλευσή του. Ο ίδιος δεν διαθέτει δικά του χωράφια, ώστε να παράγει ζωοτροφές, παρ’ όλα αυτά επισημαίνει ότι έχει βρει άξιους αγρότες από τους οποίους παίρνει τις πρώτες ύλες για τα ζώα του, ενώ συνεργάζεται επίσης με κτηνιάτρους και ζωοτέχνες για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα από τα ζώα του.

«Πριν από κάποια χρόνια, έκανα 180 τόνους γάλα τυροκόμηση και τώρα έχει πέσει στους 50»

Η φέτα της επιχείρησης Μαρογιάννη φτάνει κυρίως στα σπίτια των καταναλωτών και όχι σε καταστήματα, καθώς ο Δημήτρης έχει επιλέξει τη διάθεση των προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η συνεργασία με τα καταστήματα ορισμένες φορές ενέχει κινδύνους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της μη αποπληρωμής». Ο Δημήτρης τονίζει ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει μειωθεί και για αυτόν τον λόγο έχει μειωθεί και η τυροκόμηση: «Πριν από κάποια χρόνια, έκανα 180 τόνους γάλα τυροκόμηση και τώρα έχει πέσει στους 50. Δεν υπάρχει οικονομική ανταπόκριση από τον καταναλωτή. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτω το προϊόν μου σε καταναλωτές που έχουν μείνει πιστοί. Αυτοί που είναι γνώστες του τι τρώνε, έχουν εμπιστοσύνη σε εμένα και στο προϊόν ότι είναι καθαρό πρόβειο γάλα και ότι είναι γεμάτο το δοχείο, γιατί είναι πολλοί που έχουν βγει στο εμπόριο και δεν πουλούν τις ανάλογες ποιότητες και ποσότητες». 

Επόμενη γενιά

Η οικογένεια Μαρογιάννη ετοιμάζει και την επόμενη γενιά κτηνοτρόφων, η οποία, αν το επιθυμεί, θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της εκμετάλλευσης. Ο 40χρονος κτηνοτρόφος τονίζει ότι παροτρύνει τα παιδιά του να σπουδάσουν, να βγουν στην αγορά εργασίας, ώστε να εκτιμήσουν την οικογενειακή εκμετάλλευση και έπειτα, αν πραγματικά το επιθυμούν, να αναλάβουν με τη δική του βοήθεια την κτηνοτροφική εκμετάλλευση.