Ο Δήμος Πηνειού πρωτοπορεί με την ανακύκλωση οργανικών υλικών

29/06/2024
2' διάβασμα
o-dimos-pineiou-protoporei-me-tin-anakyklosi-organikon-ylikon-324914

Η εμπέδωση και η ενίσχυση της κουλτούρας της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων,
η υιοθέτηση πολιτικών και η προώθηση στρατηγικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και ευνοούν την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτέλεσε το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Πηνειού, παρουσία του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου.

Επέκταση ανακύκλωσης

Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα του δήμου, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος «Διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης», που θα συμβάλει στην επέκταση της ανακύκλωσης, στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά (Νομού Ηλείας) και ακολούθως στο ΧΥΤΥ. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΣΠΑ), ο Δήμος Πηνειού πρωτοπορεί στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με την ανακύκλωση οργανικών υλικών προχωρά σε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα, αφενός για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών του και αφετέρου στην υιοθέτηση πολιτικών που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που «τρέχει» η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου –με επικεφαλής τη διευθύντρια Νίκη Κοκκαλιάρη–, εκτός από την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, περιλαμβάνει ακόμη μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα ενημερώθηκαν σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιοαποβλήτων, που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης βρέθηκαν στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου και ζωγράφισαν με θέμα την ανακύκλωση.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς, αναμένεται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να δέχεται και να επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του νομού.