Δήμος Ρήγα Φεραίου: Διαμαρτυρία για την τιμή της αμυγδαλόψιχας

Σε διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο φορέα για την τιμή της αμυγδαλόψυχας προχωρά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, εισπράττοντας και μεταφέροντας την απογοήτευση, την απελπισία και την αγανάκτηση των παραγωγών, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, καθώς και πλήθους μεμονωμένων παραγωγών, οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να στηρίξουν την ελληνική ύπαιθρο.

“Σε μία εποχή που όλα ακριβαίνουν για όλο τον αγροτικό κόσμο και το κόστος καλλιέργειας είναι δυσβάσταχτο, η τιμή της αμυγδαλόψιχας πέφτει, όχι για τον καταναλωτή, αλλά μόνο για τον παραγωγό” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και επισημαινεται πως τη φετινή χρονιά, τα κόστη έχουν στα ύψη.

Για παράδειγμα τα μεροκάματα συγκομιδής ανέβηκαν από 35 σε 40 – 50 ευρώ, το πετρέλαιο από 1 σε 2 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι η τιμή της αμυγδαλόψιχας για τον παραγωγό κυμάνθηκε ανάμεσα σε 7 – 8 ευρώ, ενώ φέτος, πού όλα αυξήθηκαν, η τιμή κυμαίνεται στα 5 – 6 ευρώ το κιλό.

Το οξύμωρο είναι δε, ότι στο λιανεμπόριο το προϊόν εξακολουθεί να πουλιέται στις ίδιες τιμές, γεγονός που δείχνει ότι οι μεγαλέμποροι κατάφεραν να μειώσουν την τιμή για τον παραγωγό, ενώ εξακολουθούν να πουλούν με τις ίδιες τιμές στα καταστήματα λιανικής, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές που αγοράζουν το προϊόν πανάκριβα, και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη εποχή.

“Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία μέριμνα για την εξασφάλιση των παραγωγών και των καταναλωτών” τονίσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, μεταφέροντας την απόγνωση των αμυγδαλοπαραγωγών, οι οποίοι ζητούν να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη τιμή τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους πολίτες – καταναλωτές.

Πηγή: ertnews.gr