«Δημόσιος κίνδυνος» οι νεαροί οδηγοί τρακτέρ που συμμετέχουν στις προκλήσεις του Tik Tok

Το Tik Tok είναι αναμφίβολα η διαδικτυακή πλατφόρμα που σαρώνει τον τελευταίο καιρό στις προτιμήσεις του νεανικού κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται ότι το ρεύμα των αυτοδημιούργητων βίντεο έχει γίνει μόδα και στην ύπαιθρο, με νεαρούς συμμετέχοντες σε αγροτικές εργασίες να αποδέχονται διάφορες προκλήσεις εξεζητημένων μιμήσεων· μια συμπεριφορά που συχνά θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των γύρω τους.

Στην Ιρλανδία, η δημοσιογράφος Claire Byrne μετέφερε τις ανησυχίες που εξέφρασε μερίδα του κοινού στην εκπομπή της σχετικά με εφήβους που οδηγούσαν τρακτέρ σε δημόσιους δρόμους με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση ή εμπειρία. Συνήθως πρόκειται για νεαρά άτομα που προσλαμβάνονται περιστασιακά για να οδηγήσουν τα αγροτικά οχήματα και να βοηθήσουν στη λειτουργία της εκάστοτε εκμετάλλευσης.

Η ανησυχητική τάση αφορά στη συμμετοχή των νέων σε πρόκληση του Tik Tok, ανταποκρινόμενοι στην οποία φιλμάρουν τον εαυτό τους να εκτελούν ακροβατικά κατά τη διάρκεια της ενσίρωσης κι ενώ παραμένουν στο τιμόνι του αγροτικού οχήματος που χειρίζονται.

Οι παράτολμες ενέργειες έχουν οδηγήσει ήδη σε ατυχήματα και ζημιές. Κοντά στο χωριό Κελς της κομητείας Κίλκενι, ένας 16χρονος έχασε τον έλεγχο του γεωργικού ελκυστήρα που χειριζόταν, με αποτέλεσμα το όχημα να ντελαπάρει και να συγκρουστεί με τα τοιχώματα μιας παρακείμενης γέφυρας. Παρότι -ευτυχώς- δεν καταγράφηκε κάποιος τραυματισμός, οι ζημιές ήταν σοβαρές για τη ιστορική γέφυρα, που βρίσκεται εκεί από το 1775. Η Byrne αναφέρει ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής «φοβούνται πλέον να βγουν στους δρόμους και να περπατήσουν ή να οδηγήσουν» λόγω των «νεαρών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους την ώρα που οδηγούν τρακτέρ».