Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας, στην έκθεση τροφίμων «SIAL 16» με τη συμμετοχή 240 επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα
Με 240 επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και μια δυναμική παρουσία, συμμετέχει φέτος η Ελλάδα, στη διεθνή έκθεση τροφίμων στο Παρίσι «SIAL 16», που θεωρείται η «παγκόσμια βιτρίνα της διατροφικής αλυσίδας».
Η SIAL Paris (16- 20 Οκτωβρίου) συγκεντρώνει όλους τους βασικούς παράγοντες της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και αποκαλύπτει τις τάσεις και τις καινοτομίες που θα διαμορφώσουν τη βιομηχανία τροφίμων του, αύριο.
Πραγματοποιείται στο εκθεσιακό πάρκο Villepinte, στα 113 εκτάρια του οποίου έχουν κτισθεί 8 εκθεσιακές αίθουσες διαστάσεων από 8.000 έως 48.000 m2, όπου εκθέτουν φέτος τα προϊόντα τους 7.000 επιχειρήσεις από 104 χώρες.
Από τους 240 Έλληνες επιχειρηματίες, οι 100 συμμετέχουν στην έκθεση, στο πλαίσιο του ελληνικού περιπτέρου που στήθηκε με την πρωτοβουλία και τη συνδρομή της ελληνικής εταιρείας Επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου «Enterprise Greece».
Οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι των οποίων έχουν πείρα και επαφές από τη SIAL των προηγούμενων χρόνων, εκθέτουν σε άλλες θεματικές αίθουσες (Hall).
Το ελληνικό περίπτερο έχει φέτος προνομιούχο θέση και παρουσία, στην αίθουσα 2 (Ηall 2), με το ελληνικό γαλάζιο να κυριαρχεί στους δύο κεντρικούς διαδρόμους, όπου εκτίθενται τα προϊόντα της ελληνικής γης: ελιές όλων των μεγεθών και χρωμάτων ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επισκέπτες, ελαιόλαδο, καινοτόμους προσπάθειες στον τομέα των χυμών, ποικιλίες μελιού, κομπόστες, τυροκομικά τυποποιημένες ελληνικές σαλάτες κ.α.
Το ελληνικό καλωσόρισμα «Greece, investe in taste» (Ελλάδα, επενδύστε στη γεύση) στην κεντρική είσοδο, δίνει το σύνθημα στους διεθνείς επισκέπτες.
Είναι το σύνθημα που έχει επιλέξει και χρησιμοποιεί ο δημόσιος φορέας Enterprise Greece, που είναι κάτω από την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
«Ερχόμαστε στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στον κόσμο, φέρνοντας πλέον των 100 επιχειρήσεων, συντονίζοντας μια συνολική εθνική προσπάθεια προώθησης του αγροτοδιατροφικού τομέα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Στάϊκος, πρόεδρος του Enterprise Greece.
«Βασικό μας σύνθημα είναι: «επενδύστε στη γεύση», στην ποιότητα ζωής, στο ευ ζειν που πιστεύουμε ότι παρέχουν τα ελληνικά προϊόντα. Δείχνουμε έτσι ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, ο οποίος έχει υψηλή προστιθέμενη αξία και είναι από τους βασικούς τομείς που θέλουμε να ενισχύσουμε σαν στρατηγική της χώρας» υπογράμμισε.
Στο ελληνικό περίπτερο συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά ως Περιφέρεια, η Στερεά Ελλάδα με 14 επιχειρήσεις. Θέλοντας να δείξει τη σημασία που δίνει στον επικοινωνιακό τομέα για τα προϊόντα της περιφέρειάς του, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης παραβρέθηκε στην έναρξη της έκθεσης.
«Ως νέα περιφερειακή Αρχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάναμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα με αυτήν την έκθεση. Είμαστε εδώ με 14 επιχειρήσεις, οι οποίες, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύουν ότι είναι ανταγωνιστικές, ότι είναι εξωστρεφείς, ότι έχουν προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία μπορούν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να το δούμε με όρους επικοινωνίας ή ως ένα πυροτέχνημα. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μπροστά μας. Είναι μια προσπάθεια που κρίνεται στο βάθος χρόνου είναι μαραθώνιος όχι 100στάρι».
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχία της ελληνικής συμμετοχής στην SIAL ο οργανισμός Enterprise Greece οργάνωσε ορισμένες δράσεις στην Ελλάδα, κατά την προηγούμενη περίοδο, με προσκλήσεις Γάλλων σεφ, ειδικών της γαστρονομίας, δημοσιογράφων και παρουσιάσεις της ελληνικής κουζίνας.
Όπως εξήγησε ο Αντώνης Γραβάνης, αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικών Προϊόντων, που είχε την ευθύνη οργάνωσης του Περιπτέρου, ορισμένοι επιχειρηματίες εκθέτουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό οργανώθηκαν πριν την έκθεση, ορισμένες εκπαιδευτικές ημερίδες με συμβουλές για την παρουσίαση των προϊόντων.
Ο οργανισμός Enterprise Greece πέρα από την όλη οργάνωση του Περιπτέρου, συμμετέχει χρηματοδοτώντας το 30% του κόστους για τον κάθε επιχειρηματία, με δεδομένο ότι μια βασική συμμετοχή των 9 τ.μ. κοστίζει γύρω στις 5.000 ευρώ.
Παράλληλα, μεριμνά για την οργάνωση καθημερινών δράσεων στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης, όπως για την προβολή του ελαιόλαδου, η με μακρά πείρα γευσιγνώστρια Ρέα Σπυρίδου παρουσίασε χθες ορισμένες από τις ποικιλίες ελαιόλαδου, ενώ η Ντίνα Νικόλαου οργανώνει καθημερινά μαζί με Γάλλους σεφ, γευστική παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας.
Πηγή: ΑΠΕ