Σε διπλό μέτωπο οι διεργασίες για την αποζημίωση των πληγέντων από τον παγετό παραγωγών

✱ Στα 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των ζημιών
✱ Να «λυθούν τα χέρια τους» ζητούν από την Κομισιόν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

Στα 400 εκατ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρωτοφανή παγετό σε μία σειρά καλλιεργειών της χώρας από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ».

Το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη στείλει σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, ενώ μαζί με τις πληγείσες Ιταλία και Γαλλία καλούν τις Βρυξέλλες να δώσουν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες, ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι διεργασίες πάντως είναι σε εξέλιξη και σε εθνικό επίπεδο. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τη Δευτέρα 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να κλείσει ο φάκελος των εκτιμήσεων, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και δη η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση των παραγωγών.

Το βλέμμα των εμπλεκόμενων φορέων είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες και στην απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα των υπουργών Γεωργίας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Και οι τρεις, με κοινή τους επιστολή προς τους επιτρόπους Γεωργίας και Προϋπολογισμού, ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού ΚΟΑ, για την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες. «Αυτό το άρθρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2018 στην περιοχή της Βαλτικής, κάτι που αποτελεί προηγούμενο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Άμεσες ενισχύσεις

Παράλληλα, ζητούν την έγκριση της Επιτροπής και για την παροχή εθνικής βοήθειας προς τους πληγέντες. Προτείνουν ακόμη την τροποποίηση της παραγράφου 8 του άρθρου 71, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος-μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων.