Σταμενίτης: Μέχρι τις 17 Ιουλίου οι δηλώσεις ζημιάς στην χαλαζόπληκτη Πέλλα

Ενίσχυση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με προσωπικό
05/07/2024
1' διάβασμα
stamenitis-mechri-tis-17-iouliou-oi-diloseis-zimias-stin-chalazoplikti-pella-325422

Σύσκεψη για τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις στην Πέλλα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, η Γενική Διευθύντρια του ΕΛΓΑ, Χρυσούλα Γάσπαρη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων, Σταύρος Καουκάκης, η εκπρόσωπος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, Βασιλική Παπαδοπούλου και η υπεύθυνη του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Ελένη Χατζή.

Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η οργάνωση και ο προγραμματισμός των ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σφοδρών χαλαζοπτώσεων και θεομηνιών στις καλλιέργειες της Πέλλας, που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Σκοπός του συντονισμού είναι η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και, ακολούθως, η τάχιστη έκδοση των πορισμάτων.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

  • Μέχρι τις 17 Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης ζημιάς.
  • Ορισμός συνάντησης στις 19 Ιουλίου στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας, ώστε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής εκτίμησης της ζημιάς.
  • Η ενίσχυση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βεροίας με επιπλέον εποχικό προσωπικό, πέραν των 35 εποχικών που ήδη έχουν αναλάβει καθήκοντα. Το αίτημα της υπηρεσίας είναι για ακόμη 15 άτομα.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων, καθώς πρόκειται για εκτεταμένες καταστροφές που αγγίζουν το 100%. Παράλληλα, πρότεινε να γίνουν γενικές εκτιμήσεις ζημιάς ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.