Διπλωματικός και γεωπολιτικός πόλεμος για την ηγεσία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τη Διατροφή

-Διαφήμιση-

Ο δρόμος για τη διαδοχή του Βραζιλιάνου Jose Graziano da Silva στην ηγεσία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τη Διατροφή (FAO) είναι σπαρμένος με… διπλωματικές και γεωπολιτικές νάρκες.

Ο σημαντικός αυτός φορέας για τον παγκόσμιο τομέα αγροδιατροφής πρόκειται να αποφασίσει για τον νέο του γενικό διευθυντή στις 23 Ιουνίου, επιλέγοντας μεταξύ των υποψηφίων τεσσάρων χωρών: Κίνας, Γαλλίας, Γεωργίας και Ινδίας.

Η υποψήφια της Γαλλίας, Catherine Geslain-Lanéelle

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, που η απόφαση θα ληφθεί με απλή πλειοψηφία, η υποψήφια της Γαλλίας, Catherine Geslain-Laneelle, η οποία έχει και την επίσημη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Αφορμή ήταν η διαρροή σημειώματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τον βρετανικό Guardian, όπου περιγράφεται σειρά εγγυήσεων που παρείχε η Γαλλίδα υποψήφια στους Αμερικανούς.

Η κα Geslain-Laneelle, η οποία θεωρείται μέχρι σήμερα το φαβορί ως, ίσως, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την ηγεσία του FAO, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της Γεωργίας και να στηρίξουν τη δική της υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με το σημείωμα που έχει στα χέρια του ο Guardian, φαίνεται ότι σε αντάλλαγμα δεσμεύτηκε να μην υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές θέσεις στο ευαίσθητο ζήτημα της βιοτεχνολογίας και των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Η Γαλλίδα υποψήφια υποσχέθηκε, επίσης, να διορίσει Αμερικανό αναπληρωτή, εφόσον εκλεγεί. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σημείωμα, οι ΗΠΑ προβληματίζονται έντονα για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη γλυφοσάτη και στη χρήση φυτοφαρμάκων γενικά.

Η στάση της κας Geslain-Laneelle, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, φαίνεται να πυροδοτεί εξελίξεις, με μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών να αποσύρουν τη στήριξη στην υποψηφιότητά της. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κινείται δυναμικά και μετέρχεται όλων των μέσων για να εξασφαλίσει την εκλογή του υποψηφίου της, προσφέροντας γη και ύδωρ στις χώρες της Αφρικής και εκτοξεύοντας απειλές εμπορικών ποινών σε Βραζιλία και Ουρουγουάη.

Εν μέσω εμπορικού πολέμου Κίνας-Αμερικής, πολλοί φοβούνται ότι η ανάληψη της ηγεσίας του FAO από την πρώτη θα προκαλέσει γεωπολιτικούς τριγμούς και θα σημάνει μία αλλαγή κλίματος ως προς τα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και διατροφής.

-Διαφήμιση-