Δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά «μειονεκτούντες» αγρότες μέσα από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν

Όλες οι αγροτικές διατάξεις του σχεδίου ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

Πέρασε από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση από την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Το ψήφισμα στέλνει το πακέτο για οριστική έγκριση στο γραφείο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν λήξουν -στις 14 Μαρτίου- τα επιδόματα ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους Αμερικανούς (σ.σ. το 41,5% των συνολικών ανέργων έχει μείνει εκτός εργασίας για περισσότερο από έξι μήνες), δηλαδή την ύστατη στιγμή, προτού οι τελευταίοι μείνουν μετέωροι δίχως οικονομική στήριξη.

Παρότι ένα μεγάλο μέρος του επικεντρώνεται στην αποστολή επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, θέτει μορατόριουμ για εξώσεις και κατασχέσεις και εγγυάται αυξημένη βοήθεια μέσω του Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP) του USDA. Παράλληλα, στο πακέτο στήριξης υπάρχουν αρκετές νομοθετικές διατάξεις που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας, την επέκταση της επισιτιστικής βοήθειας για υποσιτισμένες οικογένειες, ιστορική ελάφρυνση του χρέους για κοινωνικά μειονεκτούντες αγρότες και κεφάλαια για το USDA για τη δημιουργία Επιτροπής Φυλετικής Ισότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγροτικές διατάξεις του σχεδίου ανάκαμψης αντιστοιχούν σε περίπου 10,4 δισ. δολάρια, τα οποία προορίζονται για προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας, όπως οι προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων της πανδημίας COVD-19 για τους αγρεργάτες και η επιτήρηση της υγείας των ζώων, πρόσθετους πόρους για την αγορά και τη διανομή αγροτικών προϊόντων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εστιατόρια ή άλλες οντότητες που σχετίζονται με τα τρόφιμα και αύξηση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές κοινότητες.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες, προβλέπονται προγράμματα υποστήριξης και ελάφρυνση του χρέους για κοινωνικά μειονεκτούντες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχασαν το 90% της γης τους τον περασμένο αιώνα, λόγω συστημικών διακρίσεων και φαύλων κύκλων δυσβάσταχτου χρέους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (AFBF), περίπου 5 δισ. δολάρια θα διοχετευθούν για την παροχή άμεσων ενισχύσεων, που θα ανέλθουν έως και στο 120% του οφειλόμενου χρέους των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων, των ιθαγενών Αμερικανών ή των Ασιατών Αμερικανών αγροτών.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες τονίζουν χαρακτηριστικά ότι οι μαύροι αγρότες έχουν να ωφεληθούν τόσο από νομοθεσία από τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964.