Δύσκολη χρονιά για το επιτραπέζιο, βροχές και ασθένειες χτύπησαν την παραγωγή

«Ο καιρός μπορεί να χτύπησε και το 50% της παραγωγής, ενώ στην ποικιλία Victoria η ζημιά μπορεί να φτάνει και το 60% και στα Cardinal το ποσοστό μπορεί να είναι και 70%»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή δεν επέτρεψαν στους καλλιεργητές να συλλέξουν τον όγκο που αρχικά περίμεναν. Παράλληλα, τα προβλήματα εμπορίας, που δεν άργησαν να φανούν, προβληματίζουν παραγωγούς αλλά και εξαγωγείς, μετά από μία χρονιά όπου η χώρα μας είχε καταγράψει ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές.

Στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν προς το τέλος του Ιουλίου βρήκαν τους παραγωγούς στη συγκομιδή, αφού τα σταφύλια είχαν αρχίσει να κόβονται ένα δεκαήμερο νωρίτερα. «Αρχικά, είχαμε κάτι το ιδανικό από άποψη ποιότητας, ποσότητας και τιμής» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης, Μιχάλης Καμπιτάκης. «Όταν ήρθε η βροχή, δεν είχε προλάβει να μαζευτεί ούτε το 10% των σταφυλιών που υπήρχαν στα αμπέλια» δήλωσε, ενώ εκτίμησε ότι «το ποσοστό των σταφυλιών που συγκομίστηκαν μετά τη βροχή αγγίζει το 20%-25% του πραγματικού όγκου». Οι δηλώσεις που έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ, εν αναμονή των εκτιμήσεων, αφορούν περίπου 32.000 στρέμματα και 5.500 παραγωγούς.

Με τη συγκομιδή να ολοκληρώνεται στις τελευταίες ορεινές περιοχές, εκτεταμένες ζημιές αντιμετώπισαν και οι παραγωγοί του Κιάτου σε ξεσκέπαστα αλλά και σκεπαστά αμπέλια, λόγω των αλλεπάλληλων βροχοπτώσεων αλλά και των ασθενειών. «Εκτιμώ ότι πάνω από το 70% της παραγωγής έχει καταστραφεί ή έχει προβλήματα», δήλωσε ο Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, συμπληρώνοντας ότι «οι ζημιές σε όλη την Κορινθία και δη στη σουλτανίνα είναι πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες». Οι γεωπόνοι της Ένωσης πραγματοποιούν περιοδεία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για να μην πλήξουν και την επόμενη παραγωγή. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την κλιματική αλλαγή» ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε σοβαρά και το κομμάτι της ασφάλισης, καθώς παντού διατυπώνεται η άποψη ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ».

epitrapezio-stafili-ampeliΑντίστοιχη εικόνα και στο Δαμάσι Λάρισας, όπου οι βροχές προκάλεσαν προβλήματα στις κυριότερες ποικιλίες. «Η ζημιά εκτιμάται στο 40%, ενώ και στα κιλά είμαστε χαμηλά», ανέφερε ο αμπελουργός Νίκος Τσάλτας.

Με τα Crimson να αντιμετωπίζουν τις μικρότερες απώλειες λόγω οψιμότητας, προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αντιμετώπισαν και οι παραγωγοί του Τυρνάβου.

«Ο καιρός μπορεί να χτύπησε και το 50% της παραγωγής, ενώ στην ποικιλία Victoria η ζημιά μπορεί να φτάνει και το 60% και στα Cardinal το ποσοστό μπορεί να είναι και 70%», εκτίμησε ο αμπελουργός Θανάσης Χαλούλης.

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες καλλιέργησαν τα αμπέλια τους και οι παραγωγοί του Παγγαίου Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Θεόδωρο Γιαϊλίδη, καθώς «η καθημερινή βροχόπτωση από την ανθοφορία μέχρι και την ωρίμανση των σταφυλιών προκάλεσε ζημιές και μυκητολογικά προβλήματα στους καρπούς, ενώ ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα από τους παραγωγούς σε κοστολόγια. Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε κέρδος για να πάμε στην επόμενη χρονιά» επεσήμανε χαρακτηριστικά, καθώς στα προβλήματα του καιρού ήρθε να προστεθεί και η μειωμένη ζήτηση.

Τιμές

Η τιμή της σουλτανίνας για τους παραγωγούς σε Ηράκλειο και Κόρινθο κινείται γύρω από το ένα ευρώ. Μεταξύ 80 λεπτών και ενός ευρώ κυμαίνονται τα Crimson του Τυρνάβου, με τις συγκομιδές να έχουν τελειώσει για τις υπόλοιπες ποικιλίες. «Οι τιμές φέτος ήταν στα 25-30 λεπτά για τις ποικιλίες Victoria και Ribier, από τα 40 περσινά λεπτά» σημείωσε ο κ. Τσάλτας. Την ίδια ώρα, τα Italia στο Παγγαίου έχουν πέσει στα 40 λεπτά, από τα 60 που ξεκίνησαν, ενώ η ιταλική είσοδος στις αγορές ρίχνει κι άλλο τη ζήτηση. Ωστόσο, μεγαλύτερη απορρόφηση παρουσιάζει η παραγωγή του Ορφανίου, σύμφωνα με τον αμπελουργό Χαράλαμπο Πουρσαϊτίδη, όπου τα Victoria κινήθηκαν στα 45-50 περσινά λεπτά.

 

Εξαγωγές

Η πρωιμότητα της φετινής παραγωγής και τα χτυπήματα του καιρού έφεραν προβλήματα και στη διάθεση του προϊόντος. «Λόγω της πρωίμισης, βγήκαμε νωρίς σε μία αγορά που είχε προσφορά από ανταγωνίστριες χώρες, κι όταν ήρθε η δική μας σειρά, από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, όπου έχουμε σχεδόν μονοπώλιο στις ευρωπαϊκές αγορές, έχουμε ξεμείνει από σταφύλια», εξήγησε στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης. Η χαμηλότερη κατανάλωση των Ευρωπαίων καταναλωτών λόγω διακοπών, καθώς και η δυναμικότερη ισπανική προσφορά, ήταν επίσης καθοριστικά για τις ποσότητες μας που θα κυμανθούν σε χαμηλότερο επίπεδο από το περσινό ρεκόρ.

«Φέτος, το δικό μας σταφύλι είχε μικρότερη ζήτηση» παρατήρησε ο παραγωγός,και εξαγωγέας Γιώργος Κατσαγκιώτης από την περιοχή της Καβάλας, σημειώνοντας ότι «η πρωίμιση ήταν καθοριστική, μικραίνοντας το διάστημα παραμονής μας στις αγορές, ενώ η πρώιμη παρουσία μας συνέπεσε με αυτή άλλων, φθηνότερων χωρών, που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε». Ο παράγοντας Ιταλία και Ισπανία ήταν επίσης καθοριστικός, καθώς φαίνεται να παίρνουν κομμάτι από τη δική μας πίτα των αγορών, λόγω της καλύτερης οργάνωσης που έχουν στην ποικιλιακή ανανέωση», πρόσθεσε ο κ. Κατσαγκιώτης.