Η ΕΕ απαγορεύει βοηθητική ουσία για το glyphosate

Ανανέωση της άδειας για τη γλυφοσάτη με διάρκεια τουλάχιστον δέκα ετών ζητά η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Σύμφωνα με άρθρο της EURACTIV, η Greenpeace, που αντιτίθεται στη χρήση γλυφοσάτης, αναφέρει: «Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ καταδεικνύουν ότι δέκα χώρες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της δεκαετούς ανανέωσης της άδειας (Βέλγιο, Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβενία, Σουηδία). Αντίθετα, 16 χώρες θα ψηφίσουν υπέρ (Βουλγαρία, Δανία, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Από την πλευρά της, η Κομισιόν τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης που να έχει τη «μέγιστη δυνατή υποστήριξη και να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος». Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Bart Staes, «η Επιτροπή δεν κατάφερε να πείσει αρκετά κράτη-μέλη ότι οι προτάσεις της είναι ασφαλείς».

Με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 θα πρέπει να επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη και να εγκριθούν άμεσοι περιορισμοί στη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, ζητώντας παράλληλα μια πενταετή περίοδο σταδιακής κατάργησης στη γεωργική χρήση.