Δίχως τέλος οι πιέσεις στις τιμές του αγελαδινού

Η –αγγλικής προέλευσης– ρήση «καθόλου νέα ίσον καλά νέα» έχει καθησυχαστικό χαρακτήρα και χρησιμοποιείται για να αποδώσει την ανακούφιση που προκαλεί η απουσία πληροφοριών ή ειδήσεων οι οποίες, κατά κανόνα, έχουν να κάνουν με κάποιο αρνητικό γεγονός.

Για την εγχώρια αγελαδοτροφία, ωστόσο, η απουσία σημαντικών εξελίξεων ή αλλαγών τους τελευταίους μήνες στην αγορά γάλακτος σημαίνει στην πράξη ότι το μοτίβο των πιεσμένων τιμών με το οποίο ο κλάδος έκανε… ποδαρικό στη νέα χρονιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Και αυτό, μόνο καθησυχαστικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα 38 και 39 λεπτά το κιλό αποτελούν το «ταβάνι» των τιμών που λαμβάνουν το τελευταίο δίμηνο από τις γαλακτοβιομηχανίες οι μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, ενώ για τους μικρότερους παραγωγούς τα 35,5 λεπτά το κιλό –ή και χαμηλότερα– αποτελούν όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι το “ψαλίδισμα” των τιμών που αποφάσισε η ΔΕΛΤΑ στα τέλη του 2018 θα λειτουργούσε ως προπομπός μειώσεων και από άλλες επιχειρήσεις», λέει στην «ΥΧ» αγελαδοτρόφος, ο οποίος για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η εταιρεία του ομίλου Vivartia απορροφά ετησίως περί το 25% του εγχώριου αγελαδινού γάλακτος (σ.σ. ο μεγαλύτερος αγοραστής του προϊόντος), επομένως οι κινήσεις της εύλογα λειτουργούν ως βαρόμετρο για τη συγκεκριμένη αγορά.

Τα επίσημα στοιχεία

Η πτωτική τάση των τιμών αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 (σ.σ. τα πιο πρόσφατα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές).

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ήταν στα 39,30 λεπτά το κιλό, τον Φεβρουάριο στα 39,11 λεπτά το κιλό και τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει στα 38,57 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος της Κομισιόν, η μέση τιμή στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019 ήταν 38,29 λεπτά/κιλό, χαμηλότερη κατά 1,5% σε σχέση με την τιμή του Φεβρουαρίου και κατά 4% σε σχέση με εκείνη του Μαρτίου 2018.

Ανάκαμψη μέσα στο 2019 βλέπουν οι αναλυτές

Περιθώρια ανάκαμψης των τιμών του αγελαδινού εντός του 2019 διαβλέπει η βρετανική AHDB Dairy, καθώς, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της, η παγκόσμια παραγωγή στους πρώτους μήνες του έτους αυξάνεται με υποτονικούς και πολύ χαμηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς.

Ειδικότερα, η βρετανική οργάνωση εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά μόλις 0,3% στο σύνολο του 2019, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση 0,9%. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για γαλακτοκομικά το 2020 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8%, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες του 2018 άφησαν το στίγμα τους στην παραγωγή του πρώτου διμήνου, η οποία κινήθηκε πτωτικά, με τα πρώτα «αχνά» σημάδια ανόδου να καταγράφονται μόλις τον Μάρτιο.

Οι παραδόσεις αγελαδινού στην ΕΕ των 28, στο σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2019, ήταν αυξημένες κατά 130 εκατ. λίτρα ή κατά μόλις 0,3%. Οι πιθανότητες, δε, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 0,7% για το σύνολο του 2019 (σ.σ. τόση ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής) είναι πολύ μικρές, δεδομένου ότι στο ίδιο διάστημα το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 374.000 ζώα.

Εξίσου προβληματική είναι και η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου η ανοιχτή πληγή της εμπορικής κόντρας με την Κίνα (που μοιάζει να έχει εγκαταστήσει ένα χαμηλό βαρομετρικό πάνω από ολόκληρη την αμερικανική γεωργία), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη «έξοδο» κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, καθιστούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η αύξηση 1-2% στην παραγωγή που «παραδοσιακά» επιτυγχάνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το USDA πλέον μιλάει για άνοδο όχι πάνω από 0,5% ή κατά 500 εκατ. λίτρα για τη φετινή χρονιά.

Στη Νέα Ζηλανδία, η ξηρασία είχε ως συνέπεια οι εισκομιζόμενες ποσότητες να υποχωρήσουν κατά 8% στο μισό της σεζόν που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ενώ ακόμα μεγαλύτερες, στο -11% ήταν οι απώλειες στην παραγωγή της Αυστραλίας για το πρώτο τρίμηνο. Η AHDB εκτιμά ότι η ενδεχόμενη αύξηση στην παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1% σε ετήσια βάση.

Το λουκέτο στη «Βλάχας» και οι φήμες για τη «Βίγλα»

Αν και το βασικό επιχείρημα πολλών ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών έχει να κάνει με την κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης –σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, από την αρχή της χρονιάς η αγορά κινείται ελαφρώς πτωτικά, ενώ ένα μερίδιο της «πίτας» διεκδικούν πλέον με αξιώσεις τα φυτικά ροφήματα που έχουν ήδη ενσωματώσει στην γκάμα τους πολλές εταιρείες–, στην περίπτωση της ΔΕΛΤΑ είναι δύσκολο να μη συνδέσει κανείς την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική με τη γενικότερη προσπάθεια «εξορθολογισμού» και περικοπής δαπανών στην οποία επιδόθηκε η Vivartia το προηγούμενο διάστημα.

Μένει να φανεί αν η αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου –η οποία εξασφαλίζει χρηματοοικονομική σταθερότητα μέχρι το 2024, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος, Παναγιώτης Θρουβάλας–, αλλά και η ολοκλήρωση μέχρι το φθινόπωρο της επένδυσης 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου, θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των τιμολογίων στην «κανονικότητα».

Την Πέμπτη πάντως έγινε γνωστό ότι, μετά από 45 χρόνια, κλείνει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας όπου παραγόταν το γνωστό «Γάλα Βλάχας» εβαπορέ. Το σήμα θα παραμείνει στην γκάμα της εταιρείας, ωστόσο θα παράγεται πλέον για λογαριασμό της στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μονάδα είχε αγορασθεί το 2006 από τη Nestle.

Συζητήσεις με Optima

Από την πλευρά της Vivartia διαψεύδουν τη φημολογία για πώληση της μονάδας τυροκομικών «Βίγλα» στην Οptima, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, παραδέχονται ωστόσο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη δεύτερη για τη μεταβίβαση εξοπλισμού παραγωγής κίτρινου τυριού, καθώς και για νέα συμφωνία παραγωγικής συνεργασίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «ΥΧ» της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2019

 

Διαβάστε ακόμα:

Τίτλοι τέλους για το “Γάλα Βλάχας εβαπορέ”