Δίχως τέλος το «σίριαλ» για την Creta Farms

Καθοριστικό θεωρείται το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησής της

Παρατείνεται το «σίριαλ» της διάσωσης της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, καθώς η προγραμματισμένη για χθες γενική συνέλευση των μετόχων αναβλήθηκε για την 23η Σεπτεμβρίου. Αιτήματα για αναβολή υπεβλήθησαν και από τους δύο βασικούς μετόχους, ήτοι τους κ.κ. Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Δομαζάκη. 

Με την κλεψύδρα της επιβίωσης της εταιρείας να «στερεύει» όσο περνούν οι μέρες, το σκηνικό παραμένει θολό, η σχέση μεταξύ των βασικών μετόχων αδερφών Δομαζάκη εξακολουθεί να είναι τεταμένη, οι εργαζόμενοι αγωνιούν, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση κυρίως στο πεδίο που αφορά την εκταμίευση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από την EY. 

Βασική προϋπόθεση από πλευράς τραπεζών, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η όποια χρηματοδότηση, εξακολουθεί να αποτελεί η ενεχυρίαση μετοχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών που μετείχαν ζήτησαν από τον κ. Μάνο Δομαζάκη να τους εκχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει. Παρά την αρχική του άρνηση να δοθούν ενέχυρο μετοχές, ο κ. Μάνος Δομαζάκης φέρεται ότι επανεξετάζει πιο θετικά το αίτημα των τραπεζών.

Να υπενθυμιστεί ότι αρχικά ο κ. Μ. Δομαζάκης είχε αντιπροτείνει στις τράπεζες την εκχώρηση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ως εγγύηση, πρόταση που οι τράπεζες απέρριψαν. Στον βαθμό που ο ένας εκ των βασικών μετόχων εκχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει, και ο έτερος μέτοχος Κωνσταντίνος Δομαζάκης θα κληθεί από τις τράπεζες να πράξει αντίστοιχα.  

Ρευστότητα
Σημειώνεται ότι η αναγκαία ρευστότητα για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Creta Farms τη δεδομένη περίοδο υπολογίζεται σε 6-8 εκατ. ευρώ, ενώ οι προς ενεχυρίαση μετοχές των αδερφών Δομαζάκη αθροιστικά αντιστοιχούν περίπου στο 82% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα αποκτήσουν τις εξασφαλίσεις που επιθυμούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας που προσδοκά η εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι βελτιώνεται και το κλίμα και για τη διαδικασία εισόδου στρατηγικού επενδυτή, για την οποία έχει τεθεί αρχικό χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη του Οκτωβρίου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της μη ύπαρξης νέας χρηματοδότησης, τότε οι εξελίξεις για την εταιρεία εκτιμάται ότι θα είναι και άμεσες και αρνητικές, με το περιθώριο χρόνου για την πλήρη κατάρρευση να υπολογίζεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Υπό το πρίσμα αυτό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της αλλαντοβιομηχανίας πραγματοποιούν μπαράζ συναντήσεων με θεσμικούς φορείς: όπως τον βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, τον βουλευτή Ρεθύμνου και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο, τον ειδικό σύμβουλο Δημήτρη Κοντοφάκα από το γραφείο του Γ. Δραγασάκη, όπου έχει ασχοληθεί με περιπτώσεις όπως της Creta Farms, και τον κ. Μελαχρινό, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γεώργιο Μαρινάκη και αντιπροσώπους των 5 δήμων του νομού Ρεθύμνου. Οι συναντήσεις συνεχίζονται και με ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς και με τους μεγαλομετόχους της Creta Farms. «Όλες οι συναντήσεις έχουν στόχο στη βοήθεια εξεύρεσης λύσης με παρεμβάσεις ο καθένας από την πλευρά του, κάτι που άπαντες υποσχέθηκαν και σε αυτό ακριβώς το σημείο γίνονται πιέσεις από την πλευρά των εργαζομένων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζόμενων της Creta Farms.   

Πηγή: naftemporiki.gr