ΔΝΤ: Οι πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής θα πληγούν σφοδρότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ακόμη ένα «τεράστιο πλήγμα» στην υποσαχάρια Αφρική, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και θέτοντας τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε κίνδυνο λιμού, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Τμήματος για την Αφρική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Αμπέμπε Αέμρο Σελάσι.

«Η επισιτιστική κρίση έχει εντείνει τις πιέσεις σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης πανδημίας COVID-19, αναταραχές στην εκπαίδευση, απώλεια εισοδήματος και σοβαρά προβλήματα χρέους. Αυτό καθιστά δύσκολο για αυτές τις χώρες να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού», δήλωσε ο ίδιος.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν επίσης τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία διετή έκθεσή του για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες.

Η έκθεση αναφέρει πως η διατροφική ασφάλεια είναι ήδη ένα κρίσιμο θέμα στην περιοχή του Σαχέλ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στη Μαγαδασκάρη, με τα τρόφιμα να αποτελούν περίπου το 40% της κατανάλωσης στην περιοχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οπουδήποτε αλλού.