Δοκιμές ασφάλειας φυτοφαρμάκων: Η Bayer θέλει να ανακτήσει το χαμένο κύρος της

Ανοίγουν για το κοινό οι πόρτες των εργαστηρίων του γερμανικού ομίλου

Τελειωμό δεν έχουν τα δικαστικά βάσανα για την Bayer, η οποία από τότε που εξαγόρασε τη γνωστή εταιρεία αγροχημικών Monsanto έχει κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε αγρότες για βλάβες που υπέστησαν από ζιζανιοκτόνα, όπως το Roundup.

Τώρα, σε μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη ριζική αναμόρφωση της εταιρικής του εικόνας, ο γερμανικός όμιλος εξαγγέλλει ότι θα διεξαγάγει ανοιχτές δοκιμές ασφάλειας για τα νέα παρασιτοκτόνα, στις οποίες το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2020, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα εργαστήρια και τους αγρούς όπου θα διεξάγονται οι δοκιμές της Bayer στο Μόνχαϊμ της Γερμανίας, για να παρακολουθούν ιδίοις όμμασι τις μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση των νέων φυτοφαρμάκων από τις ρυθμιστικές αρχές. «Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε βάθος μια πραγματική μελέτη ασφαλείας, η οποία θα διεξάγεται σε έναν δοκιμαστικό αγρό και ένα εργαστήριο αναλύσεων», δήλωσε η Charlotte Morr, υπεύθυνη διαφάνειας επιστημονικών δεδομένων καλλιέργειας στην Bayer.

«Διευρύνοντας τη σκοπιά των προσπαθειών μας, ενισχύουμε τη δέσμευσή μας να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη της διαφάνειας γύρω από τις αγροτικές καινοτομίες σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Bob Reiter, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Bayer προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της.

Πρόσφατα, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ επιδίκασε στην εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 265 εκατ. δολαρίων στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση ροδάκινου στο Μισούρι, ύστερα από καταγγελίες της τελευταίας ότι 1.000 στρέμματα του οπωρώνα ροδακίνων της υπέστησαν ζημιές από παρασιτοκτόνο με τη δραστική ουσία Dicamba, το οποίο παρασύρθηκε μέσω του αέρα από γειτονικά χωράφια. Η Bayer δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει κατά της απόφασης.

Καθιστώντας επισκέψιμα στο ευρύ κοινό τα πεδία των εργαστηριακών μελετών, ο γερμανικός όμιλος επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι τα νέα φυτοφάρμακα τεστάρονται σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020