Ρ. Δούρου: «Με 30 εκ. από το νέο ΠΑΑ θα στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα στην Αττική»

Ρ. Δούρου: «Με 30 εκ. από το νέο ΠΑΑ θα στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα στην Αττική»
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Την ανάπτυξη και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Αττική, ανακοίνωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με περίπου 30 εκατομμύρια από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, που συμμετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, για το στρατηγικό σχεδιασμό για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής (2015-19).

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η περιοχή «διαθέτει προϊόντα του πρωτογενή τομέα υψηλής ποιότητας»  και πως «για πρώτη φορά η Αττική απέκτησε βοσκοτόπια».

Η κ. Δούρου σημείωσε πως ενώ η Αττική αποτελεί μητροπολιτικό αστικό κέντρο με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, ελάχιστοι γνωρίζουν πως διαθέτει παράλληλα και πρωτογενή τομέα «που μπορεί να διακριθεί για το δυναμισμό και τον πλούτο των προϊόντων» της και αναφέρθηκε σε προϊόντα υψηλής ποιότητας διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως είναι «το μέλι, τα φιστίκια, το λάδι κ.ά.».

«Στην Αττική και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Νήσων, που έχουν αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα, παράγονται σχεδόν όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες αλλά καταναλώνονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε.

Η περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε πως παρότι οι υπηρεσίες της είναι υποστελεχωμένες «προωθεί την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροκτηνοτροφικού και αγροδιατροφικού τομέα». Σημείωσε πως βασικό εργαλείο γι΄αυτήν την πολιτική θα είναι «το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που περιλαμβάνει επενδύσεις και επιχειρηματικά σχέδια».

Όπως είπε, μέρος του προγράμματος αυτού θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, και εκτιμάται ότι για την Περιφέρεια Αττικής, αυτό θα ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια. 

Ειδικότερα εξήγησε πως με τη χρηματοδότηση αυτή στηρίζονται:

1.    επενδύσεις για γεωργικές εκμεταλλεύσεις,

2.    επιδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων γεωργών,

3.    και η ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Η κ.Δούρου σημείωσε πως η «Αττική απέκτησε για πρώτη φορά βοσκοτόπια με αποτέλεσμα  τον περιορισμό των καταπατήσεων, τη δημιουργία προϋποθέσεων αναδάσωσης».

Σημείωσε πως αποφασίστηκε, προκειμένου η Περιφέρεια να λειτουργήσει ως πόλος επιχειρηματικότητας να συσταθεί αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας.

Η αναπτυξιακή αυτή εταιρία, κατά τα λεγόμενα της κ. Δούρου πρόκειται να προωθήσει την επιχειρηματική αλλά βιώσιμη ανάπτυξη με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή σε προγράμματα  ακόμη και σε διαπεριφερειακό ή ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο.

-Διαφήμιση-