Γ.Δραγασάκης: Δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025

Γ.Δραγασάκης: Δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025

Δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος είναι ο στόχος για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ώς το 2025, όπως προβλέπει η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πριν από το πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επίσημο προσκεκλημένο τον ίδιο, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι το 50% του ΑΕΠ είναι μεν ο ποσοτικός στόχος, αλλά επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εξαγωγές να βελτιωθούν και ποιοτικά, δηλαδή “να περικλείουν περισσότερη προστιθέμενη αξία παραγόμενη στην Ελλάδα”.

“(Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους) έχουμε μπροστά μας έξι χρόνια. Δεν είναι ανέφικτος στόχος, είναι δύσκολος βέβαια, αλλά αν δεν έχουμε εξωτερικές αναταράξεις, να κόψουν τη δική μας πορεία, θεωρώ ότι είναι διεκδικήσιμος, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε κατά νου” σημείωσε ο κ.Δραγασάκης και πρόσθεσε: “Ήδη δημιουργήσαμε το 2016 μια διυπουργική επιτροπή εξωστρέφειας. Τώρα θέλουμε να την αναβαθμίσουμε σε κυβερνητικό συμβούλιο, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα υπουργεία θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, αναβαθμίζουμε τον Enterprise Greece, που γίνεται βραχίονας για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, έχουμε αποτελέσματα ήδη, τα οποία είναι ενθαρρυντικά και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο στόχος (για το 50%) είναι εφικτός, αν και δύσκολος, αλλά αξίζει να παλεύει κανείς για στόχους που να είναι λίγο πιο μπροστά από αυτό που θεωρούμε δεδομένο”.

Την εκτίμηση ότι ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ώς το 2025, έναντι “πολύ κάτω από 20% το 2018”, διατύπωσε από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες. “Ανταγωνιζόμαστε δυνατές οικονομίες, οικονομίες με πολύ χαμηλότερη φορολογία κι εργατικό και ασφαλιστικό κόστος και φυσικά, εφόσον μπορούμε να ξεπεράσουμε εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν, ναι, μπορούμε να τον κατακτήσουμε και ο στόχος αυτός να υλοποιηθεί ακόμη πιο γρήγορα” κατέληξε.

Το σημερινό Eurogroup θα επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία της χώρας

Τη δυνατότητα να αρχίσει να εξοφλεί μέρος του χρέους της, ξεκινώντας από αυτό προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δίνει στην Ελλάδα η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ σε συνέχεια του σημερινού Eurogroup, σε συνδυασμό με τα ήδη σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που έχουν επιτευχθεί, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Κατά τον ίδιο, μέτρα κοινωνικής στήριξης θα υπάρξουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από την απόφαση του Eurogroup, ενώ σύντομα αναμένονται εξαγγελίες για τη ρύθμιση των δανείων του μέρους εκείνου της κοινωνίας, που έχει ακόμη χρέη, τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επίσημο προσκεκλημένο τον ίδιο, ο κ.Δραγασάκης επισήμανε ότι “αυτό που θα προκύψει σήμερα από το Eurogroup είναι η επιβεβαίωση της ανοδικής πορείας της χώρας και με το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί -το οποίο δεν είναι δάνειο, δεν είναι δόση, είναι κέρδη που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σε χαμηλή τιμή(…)- τα ήδη σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που έχουμε, μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να εξοφλούμε μέρος από το χρέος μας. Θέλουμε να ξεκινήσουμε από το χρέος προς το ΔΝΤ, διότι είναι πολύ υψηλό το επιτόκιο.

Άρα εξοφλώντας ένα χρέος που έχει επιτόκιο 5%, με χρήματα που τα δανειζόμαστε πολύ χαμηλότερα τώρα ή τα έχουμε από πριν, πρώτον θα έχουμε ένα όφελος οικονομικό, δεύτερον, θα μειώσουμε το χρέος μας και ιδίως για ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια και τρίτο και πιο σημαντικό θωρακίζουμε τη χώρα έναντι μελλοντικών αναταράξεων, αν υπάρξουν. Δηλαδή και κάτι να συμβεί, δεν θα έχουμε να εξοφλούμε πολλά δάνεια τα επόμενα χρόνια, κι έχουμε και αποθέματα, άρα μπορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να προχωρούμε στον δικό μας δρόμο. Από το Eurogroup περιμένουμε θετικά νέα, κυρίως με την έννοια αυτή”.

Eρωτηθείς αν η απόδεσμευση του 1 δισ. σε συνέχεια του σημερινού Eurogroup ενδέχεται να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση νέων μέτρων κοινωνικής στήριξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: “Ναι, αλλά όχι μόνο λόγω της απόφασης του Eurogrοup.΄Eχουμε μπει σε μια νέα φάση (…) όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πέρυσι στη ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί και (έγιναν) πολλά άλλα που δεν είχαν εξαγγελθεί. (…) Δεν πρόκειται πια τόσο για έκτακτα μέτρα, όσο πρόκειται για μόνιμες πολιτικές.

Δηλαδή, το επίδομα αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και μια σειρά άλλα μέτρα δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά νέες μορφές στήριξης της κοινωνίας. Τέτοια μέτρα λοιπόν θα υπάρξουν, ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogrοup, διότι είναι αναγκαίο και μας το επιτρέπει κι η ανάκαμψη της οικονομίας. Προτεραιότητά μας τώρα είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που έχει ακόμη χρέη και δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, διότι άλλαξαν οι συνθήκες κτλ. Τα υπουργείο Οικονομικών κι Απασχόλησης συζητούν μορφές ρύθμισης αυτών των δανείων και πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε εξαγγελίες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ