Δράμα: Πρώτη παγκοσμίως η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου στα TasteAtlas Awards 23/24

Με βαθμολογία 4,4, η ΠΓΕ πατάτα Κάτω Νευροκοπίου κατέκτησε την πρώτη θέση του παγκόσμιου διαγωνισμού TasteAtlas Awards 23/24, συγκεντρώνοντας ψήφους καταναλωτών από όλο τον κόσμο. Στην πρώτη πεντάδα ακολουθούν πατάτες από την Κολομβία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ισπανία. Με παρότρυνση «ταξιδέψτε στον κόσμο, φάτε τοπικά», καταγράφονται οι κορυφαίες διεθνείς γεύσεις στις παραδοσιακές κουζίνες και τα καλύτερα προϊόντα ανά κατηγορία, σύμφωνα με τους καταναλωτές.

Το συνοδευτικό κείμενο του διαγωνισμού αναφέρεται στη γεωγραφική ένδειξη, τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες και την υψηλή της ποιότητα. «Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και στις περιοχές Κάτω Βροντού, Περιθώρι, Δασωτό, Λευκόγεια, Χρυσοκέφαλος, Οχηρό, Βαθυτόπος και Κατάφυτο. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς της. Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες, χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και τα αμμώδη εδάφη.

Καλλιεργούνται το καλοκαίρι και συγκομίζονται τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες», αναφέρουν τα TasteAtlas, ενημερώνοντας το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται να αγοράσει τη συγκεκριμένη πατάτα.

Ποιότητα και καλή δουλειά

Με αφορμή την πρωτιά της διάσημης σε γεύση και ποιότητα πατάτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, συνεχάρη την τοπική ΕΑΣ και όλους τους παραγωγούς για τη μεγάλη αυτή διάκριση. «Στον διαγωνισμό ψηφίζουν άνθρωποι οι οποίοι αναγνωρίζουν την ποιότητα μέσω της κατανάλωσης, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό σε μια παγκόσμια διαδικασία», είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας της Ένωσης σε εκθέσεις επί χρόνια, λέγοντας πως αυτή η προσπάθεια αποδίδει πλέον καρπούς, αποκτώντας μια διεθνή ταυτότητα.

«Η διάκριση πιστοποιεί την υψηλή ποιότητα και την καλή δουλειά των παραγωγών. Σημαίνει, ενδεχομένως, επενδύσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της παραγωγής, με την υποστήριξη της πολιτείας σε ανθρώπους που επενδύουν σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα», πρόσθεσε. Το θετικό είναι ότι φέτος η πατάτα Νευροκοπίου είχε καλή παρουσία στην αγορά, έχοντας απορροφηθεί λόγω και της «εξωστρέφειας» του προϊόντος.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι οι κοινές προσπάθειες αγροτών και επιχειρηματικότητας θα φέρουν και άλλα προϊόντα στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα. Τέλος, θεωρεί υποχρεωτικό τα προϊόντα να στηριχτούν από την περιφέρεια και την πολιτεία, μέσω διεθνών εκθέσεων, καθώς «η επιχειρηματικότητα προωθεί τα προϊόντα». Στον κατάλογο των TasteAtlas περιλαμβάνονται, επίσης, τα ΠΓΕ Φασόλια Γίγαντες –Ελέφαντες και τα Φασόλια Πλακέ Μεσόσπερμα, με βαθμολογίες 3,7 και 4 αντίστοιχα.