Τον δρόμο της πιστοποίησης παίρνει το κρέας του πρόβατου φυλής Φλώρινας

Τις σχετικές διαδικασίες για την πιστοποίηση του κρέατος του πρόβατου της φυλής Φλώρινας, γνωστή και ως φυλή Πελαγονίας, σε ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόν, έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της κίνησης είναι να αναδειχθεί, να αναγνωριστεί και να πιστοποιηθεί η ανώτερη ποιότητα του κρέατος της ελληνικής αυτόχθονης φυλής προβάτων και στην παρούσα φάση έχει ήδη ανατεθεί σε επιστήμονες η μελέτη για τη δημιουργία φακέλου.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία και οι απαιτούμενες προδιαγραφές, προκειμένου να αποδειχθεί η μοναδικότητα του γενετικού υλικού, η γεωγραφική προέλευσή του, η ιδιαιτερότητα του προϊόντος, αλλά και θα παρουσιαστούν οι διαφοροποιήσεις που έχει σε σχέση με άλλα ομοειδή προϊόντα.

«Έχουμε κάνει μεγάλη έρευνα στο πρόβατο της φυλής Φλώρινας, το οποίο ξεχωρίζει για το γευστικό κρέας του κι αυτό θέλουμε να προβάλουμε, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία και να εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό εισόδημα για τους κτηνοτρόφους», τονίζει στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας.

Για τον σκοπό αυτόν οι κτηνοτρόφοι οργανώνονται, ώστε να δίνουν, πλέον, το κρέας των προβάτων τους σε ανεβασμένη τιμή, διαθέτοντάς το πρωτίστως σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, πιστοποιημένα και εκεί όπου μπορεί να πληρωθεί, αφού θα θεωρείται premium προϊόν. «Αυτός είναι και ο στόχος της Ένωσης Φυλής Φλώρινας, που δραστηριοποιείται στη διάσωση, διατήρηση, γενετική βελτίωση, εκτροφή και στην εν γένει πρόοδο και ανάπτυξη της συγκεκριμένης σπάνιας φυλής προβάτων.

Να μπορέσει να γίνει γνωστό το προϊόν και να μπορέσει το κρέας να πάρει την αξία που του αναλογεί», επισημαίνει ο κ. Άμπας και συνεχίζει: «Για τον λόγο αυτόν θα διοργανώσουμε συνέδριο γαστρονομίας, όπου θα προβάλλουμε την ποιότητά του και θα το διαφημίσουμε κατάλληλα».

Καθαρότητα φυλής

Στην εποπτεία της ΔΑΟΚ βρίσκονται περί τα 2.000 ζώα των 13 εκτροφών που έχουν το συγκεκριμένο πρόβατο και τα οποία έχουν τον φαινότυπο, δηλαδή μοιάζουν να είναι της φυλής Φλώρινας. Όμως, αυτά που θεωρούνται καθαρά, βάσει του γονότυπού τους, είναι κοντά στα 600, με το μεγαλύτερο ποίμνιο να βρίσκεται στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών στα Γιαννιτσά.

Καθώς εδώ και χρόνια γίνονταν διασταυρώσεις σε κοπάδια, χωρίς όμως έλεγχο των γεννητόρων κριών και της υγείας τους, σύμφωνα με τον κ. Άμπα, γενετική βελτίωση γινόταν μόνο στα ερευνητικά ινστιτούτα. «Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε διασταυρώσεις για να “καθαρίσουμε” τη φυλή κι όχι για να τα βελτιώσουμε γενετικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο θα έχουμε σχεδόν 2.000 καθαρά», αναφέρει ο κ. Άμπας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη φυλή Φλώρινας. Σχετικές εκτροφές υπάρχουν τόσο στη Δυτική, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά τους στην παραγωγή γάλακτος, όπως λέει ο κ. Άμπας, τα πρόβατα της συγκεκριμένης φυλής, επειδή δεν σταβλίζονται, αλλά είναι ποιμενικά, δεν δίνουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε γάλα σε σχέση με άλλες φυλές που έχουν βελτιωθεί. Σε σύγκριση, ωστόσο, με τις ομοειδείς φυλές έχουν καλύτερα γαλακτοπαραγωγικά χαρακτηριστικά. «Εμείς λέμε ότι το πρόβατο της φυλής Φλώρινας δίνει κατά μέσο όρο από 140 έως 190 κιλά γάλα τον χρόνο. Όμως, στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών στα Γιαννιτσά έχει φτάσει έως και τα 270 κιλά, συνεπώς λέμε ότι έχει βελτιωθεί και στα γαλακτοπαραγωγικά χαρακτηριστικά», καταλήγει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Φλώρινας.