Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες και σε Χανιά και Ηράκλειο

Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά οι αγρότες στην Κρήτη, στο πλαίσιο των αποφάσεων για κινητοποιήσεις, που έχει λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Την αρχή κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων και μέσα στην εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνουν παραγωγοί του Ηρακλείου, με αιχμή του δόρατος το κόστος παραγωγής.

Αύριο, Τρίτη (8/2), οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων θα συγκεντρωθούν στον κόμβο των Μουρνιών και, όπως δήλωσε στην ertnews ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των 12 Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης από εκεί θα κατευθυνθούν είτε στην Αντιπεριφέρεια είτε στα Μεγάλα Χωράφια και ο σχεδιασμός προβλέπει αποκλεισμό για τουλάχιστον δύο 24ωρα και συνεχή επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγροτών Τυμπακίου. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, στις 11 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, σε μια κίνηση συμβολική με αναφορά στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές αγροεφοδίων, ζωοτροφών και ενεργειακού κόστους, στα “χαράτσια”, όπως τα χαρακτήρισε, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για τις αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, αλλά και στην ανάγκη ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει όλες τις ζημιές.

Ο κ. Καρκαβάτσος χαρακτήρισε “ψίχουλα” τα μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, τονίζοντας πως αυτά “δεν απαντούν στο πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε οι αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες”. Κάλεσε δε τον κόσμο να δώσει το παρών στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται με αιτήματα, μεταξύ άλλων, κατώτατες τιμές στα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους αγροεφοδίων, αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου, άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Πηγή: ertnews.gr