Στους δρόμους με μαύρες σημαίες οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών σε Λάρισα και Βόλο

Δυναμική συγκέντρωση με μαύρες σημαίες και συνθήματα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί και στη Λάρισα παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που οδηγεί, όπως αναφέρουν, σε αφανισμό τον κλάδο τους.

“Το νομοσχέδιο ουσιαστικά βάζει τις πολυεθνικές στις λαϊκές αγορές ενώ την ίδια στιγμή μας μετατρέπει από παραγωγούς σε εμπόρους για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στο χώρο, γεγονός όμως που θα επιφέρει και σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων και επιβάρυνση του καταναλωτή”, τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών, Δημήτρης Πούρικας.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την οδό Καλλιθέας, όπου πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη η λαϊκή αγορά, με πρώτο σταθμό την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, και κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη.

Βόλος: Κινητοποίηση με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές

Οι παραγωγοί και επαγγελματίες λαϊκών αγορών δεν έστησαν τους πάγκους τους σήμερα στο Βόλο, καθώς οι Ομοσπονδίες τους συμμετέχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεκάδες παραγωγοί και μικροπωλητές συναντήθηκαν σήμερα στη συμβολή των οδών Λόρδου Βύρωνος και Μεταμορφώσεως, για να πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου και να επιδώσουν ψήφισμα στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αλλά και σε βουλευτές.

Οι διαμαρτυρόμενοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα εστίασαν στα κύρια σημεία του ν/σ με τα οποία:
• Το σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών αναθέτει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες
• Επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.
• Τις θέσεις που κατέχουν τόσα χρόνια οι παραγωγοί τις χάνουν και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης δηλαδή βγάζει τις θέσεις τους στο σφυρί.
• Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια).
• Εξαιρεί την συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και σχεδιασμούς.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών Ν. Μαγνησίας Παύλος Δεληγιάννης τόνισε ότι οι αντιδράσεις αφορούν την προσπάθεια που γίνεται να καταργήσει η κυβέρνηση τις λαϊκές αγορές. “Δεν το κατάφεραν τόσα χρόνια με άμεσο τρόπο και προσπαθούν τώρα έμμεσα ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταμπουλίδης να τις καταργήσουν. Από τη στιγμή που θέλουν ιδιωτικοποίηση τους, δίνουν το 5% σε πολυεθνικές, δίνουν τα νούμερα σε ιδιώτες για να γίνονται δημοπρασίες και καταργούν τις άδειες. Με αυτό τον τρόπο καταργούν ουσιαστικά τον παραγωγικό τομέα που είναι η ραχοκοκαλιά της λαϊκής αγοράς, ίσως και της Ελλάδας”.

Σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης επιχειρεί σε έναν παραγωγικό τόπο να προωθήσει τα εισαγόμενα προϊόντα. “Ποιος παραγωγός θα παράγει μετά από αυτό το νομοσχέδιο και που θα δίνει τα προϊόντα του, όταν τα νούμερα από ένα ευρώ/μέτρο, στη δημοπρασία μπορεί να φτάσουν τα 12 ευρώ; Στις δημοπρασίες αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα κερδίζει. Στέλνει τους παραγωγούς στα σπίτια τους και τα ξεπουλάει όλα. Δεν θα του περάσει” πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας και της ομοσπονδίας Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί μαζί με άλλους προέδρους με τον κ. Γεωργιάδη.

Πηγή: ertnews.gr

Απεργούν σήμερα Τετάρτη 7/4 οι πωλητές λαϊκών αγορών (βίντεο)