Στους δρόμους σήμερα οι αγρότες της Ρουμανίας για την αύξηση των φόρων (φωτός/βίντεο)

Ρουμάνοι αγρότες διαδηλώνουν σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου σε εθνικό επίπεδο, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους που αφορούν στον αγροτικό τομέα. Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από τη Ρουμανική Συμμαχία για τη Γεωργία και τη Συνεργασία, μια ανεπίσημη δομή τεσσάρων εθνικών οργανώσεων του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με σχετικό κάλεσμα-ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 6 Απριλίου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται σε 28 σημεία σε 22 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι και τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι δράσεις διαμαρτυρίας περιλαμβάνουν μπλόκαρισμα δρόμων και τελωνείων, ενώ οι διαδηλωτές καλούν τα μέσα ενημέρωσης να διαδώσουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των αγροτών της Ρουμανίας.

Η συμμαχία είναι μέλος των οργανώσεων COPA και COGECA ενώ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι διαδηλωτές απαιτούν την ακύρωση των μέτρων φορολόγησης και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της Ρουμανίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση-κάλεσμα των Ρουμάνων αγροτών:

«Οι εκπρόσωποι της Ρουμανικής Συμμαχίας για τη Γεωργία και τη Συνεργασία, μια ανεπίσημη δομή τεσσάρων εθνικών οργανώσεων του αγροτικού τομέα: η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων, Βιομηχανίας Τροφίμων και Σχετικών Υπηρεσιών – “PRO AGRO”, η Ένωση Συλλόγων Αγροτικών Παραγωγών – “LAPAR”, η Εθνική Ένωση Συνεταιρισμών του Τομέα των Καλλιεργειών – “UNCSV” και το Φόρουμ των Επαγγελματιών Αγροτών και Επεξεργαστών από τη Ρουμανία – “APPR Forum”, σας προσκαλούν να παραστείτε στις διαμαρτυρίες που θα διοργανώσουν στις 7 Απριλίου, από τις 10 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. και να διαδώσετε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις των αγροτών της Ρουμανίας. Η συμμαχία μας είναι μέλος των μεγάλων Ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA και COGECA.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο, σε 28 σημεία σε 22 νομούς, μεταξύ των οποίων και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουκουρέστι, το Λιμάνι της Κωνστάντζας, το Λιμάνι της Γκαλάτσι, 8 σημεία τελωνείων, τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης και τις περιοχές διέλευσης προϊόντων μεταφοράς γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από την Ουκρανία.

Οι δράσεις διαμαρτυρίας είναι η συνέπεια της απογοήτευσης και της πικρίας των Ρουμάνων αγροτών σχετικά με τη λύση που βρήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σοβαρές προκλήσεις που δέχεται ο αγροτοδιατροφικός κλάδος στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αναταραχής της αγοράς από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γενικότερα, από τα μισά του περσινού έτους, όταν οι δασμοί εισαγωγής σε όλα τα εμπορεύματα από την Ουκρανία άρθηκαν, άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης, στις γειτονικές χώρες μέσω μιας απροσδόκητης υποτίμησης στις τιμές των προϊόντων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής, επιβαρύνοντας τον ρυθμό της ροής των εμπορευμάτων. Το μέτρο αυτό δεν έχει βοηθήσει και δεν θα βοηθήσει τους Ουκρανούς παραγωγούς να επανέλθουν στον κανονικό κύκλο παραγωγής καθώς θα αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη δαπάνη εισόδου, ενώ ταυτόχρονα έχει επιπτώσεις στη ρουμανική αγορά.

Η γεωργία παραμένει ένας κλάδος κλειδί για το ΑΕΠ της Ρουμανίας, αλλά φέτος πολλοί γεωργοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τις φάρμες τους λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής στην τρέχουσα εαρινή εκστρατεία και των χαμηλών τιμών πώλησης που, ακόμη και με καλές αποδόσεις παραγωγής, πιθανότατα δεν θα δημιουργήσουν αρκετά έσοδα για να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα».