Δροσ € ρό χρήμα εν μέσω θέρους

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρώτη την Παρασκευή, 8/7, η εφημερίδα «ΥΧ» στον Ιούλιο εναποθέτουν τις ελπίδες τους για πληρωμές οι αγρότες, μια και την περίοδο που διανύουμε τα καλλιεργητικά τους έξοδα (λόγω της συγκομιδής πολλών αγροτικών προϊόντων και αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων) χτυπάνε κόκκινο. Δεδομένου ότι τον Ιούνιο (στην εκπνοή του) πληρώθηκαν μόνο κάποιες άμεσες και μέρος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συνολικού ύψους 20.814.809 ευρώ, το επόμενο διάστημα, εκτός των υπολοίπων για τις συνδεδεμένες (κυρίως για τη ζωική παραγωγή), αναμένουν την πληρωμή μέτρων του παλιού ΠΑΑ (σχέδια βελτίωσης, μεταποίησης κ.ά.), τα υπόλοιπα από τις ενστάσεις και διορθώσεις για Βασική Ενίσχυση και Πρασίνισμα, αλλά και την εξόφληση εξισωτικής αποζημίωσης του 2015.

Πληροφορίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ζητήσαμε από τον κ. Γιώργο Αποστολάκη, αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος μας έκανε γνωστά: «Μέχρι τις 20 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραμματίσει να πληρώσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που αφορούν τους σπόρους σποράς, το βόειο κρέας, το πρόβειο και το αίγειο». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός πληρωμών μέχρι τις 22 Ιουλίου προγραμματίζει πως θα καταβάλει στους δικαιούχους ό,τι έχει μείνει απλήρωτο από τη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα. Οι πληρωμές αυτές αφορούν τις ενστάσεις που εξετάζονται, τις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), τις επικαλύψεις που διορθώθηκαν, τις δικαστικές αποφάσεις που τελεσιδίκησαν κ.ά. Συνολικά, οι πληρωμές μας για τη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας ενημερώσει σχετικά με τον προγραμματισμό που αφορά τις πληρωμές παλιών επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2007-2014, τα οποία θα εξοφληθούν μέσω προγραμμάτων-«γέφυρα» στο ΠΑΑ 2014-2020. «Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί το νέο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, υπεγράφησαν οι αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η πληρωμή της δημόσιας ενίσχυσης συνολικού ποσού 4,9 εκατ. ευρώ σε 25 επενδυτικά σχέδια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σχετικά με τις πληρωμές των επενδύσεων του παλιού Leader, επίσης, θα ξεκινήσουν εντός Ιουλίου», μας τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά τη μεγάλη πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015, σχετικά με την οποία μας ρωτούν καθημερινά πολλοί κτηνοτρόφοι που επικοινωνούν με την «ΥΧ», ο κ. Αποστολάκης μας δήλωσε: «Περίπου στις 15 Αυγούστου θα προσπαθήσουμε να πληρώσουμε την εξόφλησή της εξισωτικής του 2015, καθώς και κάποιες εκκρεμότητες του 2014».

Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι σε τροχιά πληρωµών δείχνουν να µπαίνουν και κάποια από τα χρωστούµενα για παλιά προγράµµατα βιολογικών, νιτρορύπανσης και άλλων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, µετά και την υπογραφή της ΚΥΑ, µε την οποία εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 129.350.000 ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωµές μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι η εν λόγω απόφαση δεν δίνει κάποιο χρονοδιάγραµµα, παρά µόνο την υποχρέωση τα λεφτά να πιστωθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος