Δυνατό εξαγωγικό ξεκίνημα για τα πρώιμα ακτινίδια

-Διαφήμιση-

Με εξαγωγικούς ρυθμούς που ανατρέπουν το περσινό σκηνικό που προκάλεσε προβληματισμό στην αρχή της σεζόν για το ακτινίδιο, άνοιξε η καμπάνια φέτος για τις πρώιμες και υπερπρώιμες ποικιλίες του εμβληματικού εγχώριου προϊόντος.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο που εκδίδει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Incofruit) κατά τον πρώτο μήνα της εμπορίας, που αφορά πρώιμες και υπερπρώιμες ποικιλίες, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 7.283 τόνους έναντι 2.880 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακόμη, συνεχίστηκε η εξαγωγή σταφυλιών, με αυξανόμενους ρυθμούς. Την τελευταία εβδομάδα, μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 48.609 τόνους έναντι 43.188 τόνων την προηγούμενη εβδομάδα, μειωμένες ωστόσο κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο σύνδεσμος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (BREXIT) με ή χωρίς συμφωνία, και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον τομέα των εξαγωγών των φρούτων και λαχανικών, χρειάζεται να θεσπιστούν απλουστευμένες διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών ποιότητος και φυτοϋγείας που θα απαιτούνται για τις εξαγωγές φυτικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να επιτραπεί, επίσης, στις τελωνειακές αρχές να επισπεύδουν την διαδικασία για τις επιχειρήσεις στο Τελωνείο πριν την εξαγωγή τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον θα θεωρείται πλέον Τρίτη Χώρα για τα Κράτη μέλη, προκειμένου να διευκολυνθεί η τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, που απαιτούνται από τις 31 Οκτωβρίου.

Να υπάρχει, ακόμη, μέριμνα για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων, με επικέντρωση κυρίως στις εταιρείες μεταφορών εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

-Διαφήμιση-