Δύο άτομα στο νοσοκομείο Λαμίας από δάγκωμα οχιάς – πως την ξεχωρίζουμε από τα άλλα φίδια

Στο Νοσοκομείο Λαμίας βρέθηκαν μία γυναίκα 55 ετών και ένας άνδρας 57 ετών, μετά από δάγκωμα φιδιού σε χωριό της Αταλάντης και στην Ιστιαία, αντίστοιχα.

Επρόκειτο για δάγκωμα οχιάς και στις δύο περιπτώσεις, με τους ανθρώπους να καταφεύγουν για ιατρική φροντίδα στο Νοσοκομείο της Φθιωτικής πρωτεύουσας και να μένουν το βράδυ της Τετάρτης (5/8) για παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα στην περίπτωση του 57χρονου χρειάστηκε επιπλέον δόση αντιοφικού ορού για να αντιμετωπιστεί το δηλητήριο του ερπετού, που του κατάφερε δάγκωμα στο άνω μέρος από το δάχτυλο του χεριού του. Ευτυχώς παρά τον κίνδυνο που διέτρεξε η υγεία του αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, ωστόσο θα παραμείνει ένα ακόμη 24ωρο στη ΜΕΘ εωσότου υποχωρήσει το οίδημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ο άτυχος άνδρας καθάριζε κάποιον εξωτερικό χώρο στο σπίτι του στην Ιστιαία όπου υπήρχε υγρασία και εκεί φαίνεται ότι είχε φωλιάσει η οχιά.

Και στην περίπτωση της γυναίκας η οχιά βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού της που βρίσκεται σε χωριό έξω από την Αταλάντη. Ο σύζυγός της κατάφερε να σκοτώσει το φίδι, που πρόλαβε όμως να τη δαγκώσει. Η γυναίκα εισήχθη το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Λαμίας έχοντας το σημάδι από το δάγκωμα στο χέρι της, ωστόσο αντέδρασε πολύ γρήγορα στον αντιοφικό ορό και την επομένη αναχώρησε για το σπίτι της.

Δείτε πως μπορείτε να ξεχωρίσετε μία οχιά: 

Πως ξεχωρίζουμε την (Κερασφόρο) Οχιά (Vipera ammodytes):

1. Η Οχια έχει κοντόχοντρο σώμα και είναι σχετικά αργή όταν κινείται.
2. Είναι γκρίζα με χοντρό μαύρο ή καφέ ζιγκ-ζακ κατά μήκος της ράχης (όχι κηλίδες αλλά ζιγκ-ζακ)
3. Έχει πολύ μεγάλο κεφάλι – έντονα “μάγουλα”
4. Έχει κοντή ουρά που στενεύει-απολήγει απότομα.
5. Έχει κόρη ματιού κατακόρυφη την ημέρα – σαν της γάτας
6. Έχει μια απόφυση στο ρύγχος σαν κερατάκι

Στο βίντεο βλέπουμε 3 διαφορετικά άτομα Οχιάς, Vipera ammodytes, από τη Βόρεια Ελλάδα. Το πρώτο μεγάλο άτομο είναι από Θράκη, είναι αρσενικό και σε τέτοιο μέγεθος (82cm) θεωρείται σπάνιο.

Οι δύο τελευταίες Οχιές είναι από Μακεδονία, η πρώτη νεαρή αρσενική και η τελευταία ανήλικη θηλυκή.

Περισσότερα για την Οχιά, αλλά και για όλα τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας, θα βρείτε στο http://www.herpetofauna.gr

Πηγή είδησης: lamiaReport.gr / video από το herpetofauna.gr/