Οι δύο βάρκες στις οποίες καλείται να πατήσει ο CEO της Syngenta

Ο εμπορικός πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός Αμερικανού, που βρίσκεται στο τιμόνι ενός κολοσσού κινεζικών -πλέον- συμφερόντων

γράφουν οι Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Τσατσάκης

Το να είσαι Αμερικανός πολίτης και να διευθύνεις μία κινεζικών συμφερόντων εταιρεία αγροτικών εφοδίων με σημαντικό πελατολόγιο στις ΗΠΑ, στο μέσο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, είναι από μόνο του αρκετά… ιντριγκαδόρικο. Και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, αν στην εξίσωση προστεθεί και το γεγονός ότι η έδρα της εν λόγω εταιρείας -εξακολουθεί να- βρίσκεται στην Ευρώπη, η νομοθεσία της οποίας ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή σε ό,τι αφορά τόσο τις εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους.

Από τα παραπάνω και μόνο καθίσταται σαφές ότι το έργο του διευθύνοντος συμβούλου της Syngenta, Erik Fyrwald –περί του οποίου ο λόγος- μόνο εύκολο δεν είναι. Στην πραγματικότητα, όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, στην οποία παραχώρησε πρόσφατα μια αρκετά εκτενή συνέντευξη, το έμπειρο στέλεχος με θητεία δεκαετιών σε μεγάλες επιχειρήσεις εισροών, όπως π.χ. η DuPont, καλείται να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Ο κ. Fyrwald ανέλαβε το τιμόνι της Syngenta τo 2016, λίγο μετά την εξαγορά του ελβετικού κολοσσού από την κρατική Chemchina και δύο χρόνια προτού ξεσπάσει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ – Κίνας. Το -φιλόδοξο- όραμά του για την κινεζική αγορά είναι να φτάσει τις πωλήσεις του ομίλου στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων (από τα 300 εκατ. δολάρια σήμερα) μέσα σε μια πενταετία, όμως στον… υπόλοιπο κόσμο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι αρκετά πιο δύσκολες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019, τα καθαρά κέρδη της Syngenta υποχώρησαν κατά 34%, καθώς οι πλημμύρες στις ΗΠΑ επιβράδυναν τις πωλήσεις τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή κάνει τους πολίτες παγκοσμίως από δύσπιστους έως καχύποπτους απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες εφοδίων.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι η «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος» και με δεδομένο ότι «η αγροδιατροφική αλυσίδα συνδέεται με το 25% των αερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πιθανολογεί ότι «σε μια δεκαετία από τώρα θα θέσει σε κίνδυνο τη διασφάλιση θρεπτικών και, παράλληλα, οικονομικά προσιτών τροφίμων για όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά τις καταναλωτικές τάσεις του μέλλοντος με ορίζοντα το 2050, ο επικεφαλής της Syngenta εκτιμά ότι οι «διατροφικές προτιμήσεις του δυτικού κόσμου θα περιλαμβάνουν ολοένα και λιγότερη ζωική πρωτεΐνη, με παράλληλη αύξηση των ζωικών υποκατάστατων, την ώρα όμως που σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση κρέατος θα έχει ανοδικές τάσεις».

«Οι Κινέζοι ξέρουν να κάνουν μπίζνες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η οπτική του Erik Fyrwald για την κόντρα ΗΠΑ – Κίνας. «Η Κίνα αναγνωρίζει την ανάγκη για περαιτέρω άνοιγμα των αγορών. Είναι ανερχόμενη δύναμη στο κομμάτι τις έρευνας, ενώ δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Oι Κινέζοι ξέρουν να χτίζουν επιχειρηματικές σχέσεις και να υπηρετούν πιστά τους πελάτες τους», απαντά σε σχετικό ερώτημα της Wall Street Journal και προσθέτει, στέλνοντας το… δικό του μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ: «Το άνοιγμα των αγορών και η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα θα ήταν προς το συμφέρον και των Αμερικανών. Όσο περισσότερο καθυστερεί αυτό, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο αφήνει στους Κινέζους να βρουν εναλλακτικές επιλογές».