Δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του Κιλκίς

Αντιμέτωποι με υψηλό κόστος παραγωγής οι καλλιεργητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για την αμπελουργική ζώνη της ΠΕ Κιλκίς, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής.

Για τον αμπελώνα της περιοχής και κυρίως για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ στην περιοχή της Γουμένισσας, η περίοδος 2023-2024 προκάλεσε σημαντικά προβλήματα από άποψη μυκητολογικών ασθενειών. Η αυξημένη υγρασία γύρω από τα νέα βλαστάρια, συνέπεια των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και της σημαντικής ποσότητας νερού που δέχθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Ιούλιο, αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση του περονόσπορου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δραστήριο γεωπόνο της ΔΑΟΚ Κιλκίς και ιδιαίτερο γνώστη του αμπελοοινικού τοπίου της περιοχής, Βασίλη Ιωαννίδη, οι νέοι, αλλά και οι μεγάλοι παραγωγοί οινοστάφυλων να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα υψηλό κόστος παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες.

«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή κατέγραψαν πολύ μεγάλη υγρασία από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο στα φύλλα των αμπελιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο περονόσπορος να ξεκινήσει πολύ νωρίς, όπως και οι επεμβάσεις από τους αμπελοκαλλιεργητές, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής τους. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους, δεν πρόλαβαν να σώσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των δεδομένων αυτών, η παραγωγή οινοστάφυλων παρουσίασε, τελικά, μείωση κατά 40% μεσοσταθμικά, ενώ η παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της περιοχής σημείωσε πτώση της τάξης του 15%.

Σώθηκε η παρτίδα από την αλλαγή του καιρού

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Ιωαννίδη, η απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών από τα μέσα Αυγούστου «έσωσε» την παρτίδα, αφού προχώρησε η ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. «Ειδικά οι όψιμες ποικιλίες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα, που συμμετέχουν στην παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, ωρίμασαν φέτος πάρα πολύ καλά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης και προσθέτει: «Τώρα, στα οινοποιεία αναμένουμε τα αποτελέσματα και να δούμε τι κρασιά βγάλαμε. Φαίνεται, όμως, ότι μέσα στα οινοποιεία χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές που βελτίωσαν πολύ τα σταφύλια», καταλήγει.

Με βάση στοιχεία του ΟΣΔΕ για την περίοδο 2023-2024, οι οίνοι που παράχθηκαν στα 16 οινοποιεία της ΠΕ Κιλκίς έφτασαν τους 660 τόνους. Από αυτούς, οι 138 είναι εν δυνάμει ΠΟΠ «Γουμένισσα» και οι 380 εν δυνάμει ΠΓΕ «Μακεδονία» και «Πλαγιές Πάικου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Κιλκίς, όσον αφορά τις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ξινόμαυρο, με τις γαλλικές ποικιλίες Μερλό και Καμπερνέ Σοβινιόν να ακολουθούν και μαζί με την τοπική Νεγκόσκα να αποτελούν τις βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του 70% των οίνων της ΠΕ Κιλκίς.

Τον ερχόμενο μήνα, τέλος, θα γίνει ο έλεγχος για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου ΠΟΠ Γουμένισσας, προκειμένου να γίνει η φετινή κατάταξή του.