Δύσκολο ξεκίνημα, αλλά καλύτερα στην πορεία η σεζόν για τη φράουλα στην Ε.Ε.

Ανακάμπτει αυτή την περίοδο η αγορά της φράουλας, η οποία, λόγω πρωίμησης της καλλιέργειας, στην αρχή της σεζόν χαρακτηρίστηκε έως και δραματική, καθώς η ζήτηση δεν ήταν αρκετά υποστηρικτική. Σύμφωνα με τη διεθνή ανασκόπηση που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Fresh Plaza, το καλοκαίρι που πλησιάζει δημιουργεί αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους με το προϊόν, οι οποίοι περιμένουν ανάκαμψη της ζήτησης με προοπτικές που προδιαγράφουν υπό κανονικές συνθήκες αύξηση των τιμών, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Στην Ισπανία, μπορεί οι τιμές αυτή την περίοδο να είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά το τελικό εισόδημα για τους παραγωγούς παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος συγκομιδής. Αυτόν τον μήνα σταματούν οι εξαγωγές ισπανικής φράουλας, αφού η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν αρκετά αποθέματα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών τους. Ακόμη, εξαιτίας των βροχών, η ποιότητα δεν ήταν άριστη και μεγάλες ποσότητες, κυρίως της ποικιλίας Rociera, κατευθύνθηκαν στη μεταποίηση.

Στην Ιταλία, παρόλο που οι συνθήκες φέτος για την αγορά της φράουλας ήταν είναι μέτριες και πιο επιρρεπείς σε διακυμάνσεις, τα πράγματα, σε γενικές γραμμές, δεν είναι τόσο άσχημα. Το τέλος της καμπάνιας πλησιάζει για τη Νότια Ιταλία, ενώ για τη βόρεια η σεζόν ξεκίνησε με καλές ποσότητες και καλή ποιότητα. Τελευταία αυξήθηκε η ζήτηση τόσο από την αγορά της Ιταλίας όσο και από τις άλλες χώρες, και μάλιστα, περισσότερο από την προσφορά, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών που περιόρισαν την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές. Ολλανδικές, βελγικές και γερμανικές φράουλες κυριαρχούν στη χονδρική αγορά της Γερμανίας, με καλές ποιότητες και καιρό που ευνοεί την κατανάλωση.

Στο μεταξύ, φεύγουν γρήγορα από τα ράφια ιταλικές, ελληνικές και ισπανικές φράουλες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες που προσφέρει η Δυτική Ευρώπη. Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, η παραγωγή της χώρας προέρχεται κυρίως από θερμοκήπια και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες υπαίθριες φράουλες από τη Νότια Γερμανία.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι περισσότερο από έναν μήνα τώρα η σεζόν για τη γαλλική φράουλα. Σύμφωνα με εμπόρους, η αγορά βρίσκεται σε ισορροπία με καλές ποιότητες και ποσότητες. Η ζήτηση παραμένει κάπως χαμηλή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στις δυτικές περιοχές της χώρας, αλλά αναμένεται αύξηση της ζήτησης όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Οι τιμές χαρακτηρίζονται σταθερές, όχι πολύ υψηλές, αλλά τέτοιες, ώστε οι παραγωγοί να έχουν ένα ικανοποιητικό κέρδος και στη λιανική προσιτές για τους καταναλωτές.