Δυτ. Ελλάδα: Στις καλένδες το ενεργειακό πάρκο της περιφέρειας (;)

Δυσκολεύει η υλοποίησή του, μετά την τροπολογία που φέρνει εκτός προγράμματος «Απόλλωνα» τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που εντάσσονται στο ευνοϊκό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».
21/08/2024
3' διάβασμα
dyt-ellada-stis-kalendes-to-energeiako-parko-tis-perifereias-329821

Εκτός του προγράμματος «Απόλλωνα» και κάθε άλλου ενεργειακού σχεδίου τίθενται οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) που εντάσσονται αυτόματα στο ευνοϊκό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, φαίνεται πως καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας που είχε σχεδιάσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή δήμων και ΤΟΕΒ. Πόσο μάλλον, όταν εδώ και πάρα πολύ καιρό, δίνονται όροι σύνδεσης σε ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις και όχι σε αυτές που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Μείωση ενεργειακού κόστους

Αρκεί να επισημάνουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ οριζόντια, μέσω του σχεδίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή «Polder» στο Μεσολόγγι και της αξιοποίησής του, μέσω του «virtual net-metering», βασιζόμενη στο υφιστάμενο τότε νομικό πλαίσιο που ρύθμιζε την ενέργεια και τις ΑΠΕ. Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε της ευρείας αποδοχής των ΟΤΑ και των ΟΕΒ της περιφέρειας, αλλά και αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς.

Υπέρ των ιδιωτών

Εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς πλήρης φάκελος για τη λήψη όρων σύνδεσης του έργου, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του. Ωστόσο, οι αδειοδοτούσες αρχές δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλεται και από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λίνο Μπλέτσα, δίνεται προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές όρων σύνδεσης ιδιωτών έναντι του δημοσίου, την στιγμή μάλιστα που το αρμόδιο υπουργείο έχει «ρητά» παγώσει τη διαδικασία virtual net metering.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω έργο, σύμφωνα με την περιφέρεια, αφορά και επηρεάζει περισσότερους από 306.000 κατοίκους από 11 δήμους, 139.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις οικογένειές τους.

Μόνο για τον Δήμο Μεσολογγίου, υπολογίζεται πως θα έχει όφελος, μαζί με την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι ΤΟΕΒ Ευνοχωρίου, Μεσολογγίου, Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, εκτιμάται να έχουν συνολικό όφελος περίπου 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τροπολογία

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ίδιου ή άλλου παρόχου και να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ», χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Εν αναμονή τώρα, των αποφάσεων που θα λάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το μέλλον της ενεργειακής κοινότητας και της στάσης που θα κρατήσουν οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ.

Εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς πλήρης φάκελος για τη λήψη όρων σύνδεσης του έργου, χωρίς, ωστόσο, οι αδειοδοτούσες αρχές να έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια