Η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια θα εξομαλύνει τις περιφερειακές διαφορές

valkania-kosovo

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο κίνητρο για να υπερκεραστούν οι περιφερειακές διαφορές και να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις από την ταυτόχρονη ένταξη των έξι βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, γράφει ο πρώθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Κοσόβου, Bekim Çollaku.

Σε άρθρο του στη Euractiv, ο κ. Collaku τονίζει ότι με την εξαιρετικά πολύπλοκη οργάνωση του Συμβουλίου και την εξουσία που διαθέτει κάθε κράτος-μέλος, όσον αφορά την άσκηση βέτο σε σημαντικές αποφάσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο, μόλις τα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες χαλάρωσαν τη στάση τους, λέγοντας ανοιχτά στη νέα στρατηγική της Επιτροπής ότι ολόκληρη η περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων απολαμβάνει μια προοπτική της ΕΕ (κάτι που έχει καθιερωθεί για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά σπάνια αναφέρεται ρητά), παρατηρήθηκε πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Σε έναν μήνα, η βουλγαρική προεδρία φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που τόσο οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και η ΕΕ των 28 θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό η ατζέντα της διεύρυνσης, υπογραμμίζει ο κ. Collaku.

Δυστυχώς, οι φόβοι που τροφοδοτούνται από εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις έχουν ωθήσει ορισμένα κράτη-μέλη να υποεκτιμήσουν τη σημασία του εν λόγω γεγονότος, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις δυνατότητές τους να επιφέρουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές ότι οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενδέχεται να μην εμφανιστούν στη Σύνοδο.

«Η μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτή την αντίδραση είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», επισημαίνει ο Κοσοβάρος αξιωματούχος. Είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω την Ένωση.