Δυτική Ελλάδα: Το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» στην Αιτωλοακαρνανία

Υπό δημοπράτηση αναμένεται να τεθούν μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι τα 31 αρδευτικά έργα, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και αφορούν τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Αιτωλοακαρνανίας.

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων υποδομών άρδευσης, τα έργα που θα γίνουν περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης-τηλεμέτρησης όλων των αρδευτικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ισοζύγιο παροχών και στην παράλληλη αύξηση της ενεργειακής απόδοσής τους με ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας μέσω μεθόδων και μέτρηση της κατανάλωσης του νερού άρδευσης.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ενός συστήματος έξυπνης άρδευσης με αξιοποίηση τεχνολογιών IoT (internet of things). Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ για την ωρίμανση του έργου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Αγρινίου, Θέρμου και ΙΠ Μεσολογγίου και στις ευρύτερες περιοχές Ξηρομέρου, Οζερού, Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας.