Στα τάρταρα η Kορινθιακή σταφίδα

Χαμένοι οι παραγωγοί και ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας

Eρμαια της στάσης αναμονής που τηρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την απορρόφηση της Κορινθιακής σταφίδας, των πρακτικών των εμπόρων που παίρνουν το προϊόν σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και των αδιεξόδων που σημειώνονται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτών, εξαγωγέων και συνεταιριστικών οργανώσεων για τη διαμόρφωση της τιμής, είναι οι παραγωγοί στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» οι ίδιοι οι παραγωγοί, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, καθώς αναγκάζονται να παραδώσουν τη σταφίδα χωρίς τιμή, τη στιγμή που το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τίθεται εν αμφιβόλω εάν μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την επόμενη περίοδο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί προκαταβολές για τις σταφίδες που έχουν παραδοθεί, με τους παραγωγούς να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τους εργάτες που απασχολούν.

«Τα νέα είναι πολύ άσχημα για εμάς. Αν και φέτος είχαμε μια πολύ καλή παραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα, δεν μπορούμε να την πουλήσουμε. Μας λένε πως έχουν μεγάλο απόθεμα στο προϊόν και εμείς αναγκαζόμαστε ή να κρατήσουμε το προϊόν στην αποθήκη και να περιμένουμε άνοδο της τιμής ή να την παραδώσουμε χωρίς τιμή. Εγώ παρέδωσα 11 τόνους σταφίδας και δεν έχω λάβει τίποτα και δεν ξέρω και τι προβλέπεται να λάβω. Όλοι οι παραγωγοί είμαστε στον αέρα και ζούμε την πλήρη αβεβαιότητα», τονίζει στην «ΥΧ» ο Κώστας Καραφλός από τα Σαβάλια του Δήμου Ήλιδας.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι «αυτό που συμβαίνει είναι φοβερό. Η καλλιέργεια έχει πολλές απαιτήσεις τόσο σε χρόνο όσο και κόπο. Απαιτεί πολλά χέρια κατά τη συλλογή, αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία τους υπόλοιπους μήνες για τη φροντίδα των φυτών. Τα λιπάσματα, τα φάρμακα και το πετρέλαιο έχουν φτάσει στον Θεό. Οι παραγωγοί είμαστε οι μοναδικοί χαμένοι».

Εγκατάλειψη καλλιέργειας

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ένα ολόκληρο δημοτικό διαμέρισμα, οι κάτοικοι του οποίου, στην πλειονότητά τους, ασχολούνται με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Περιστερίου του Δήμου Ήλιδας, Περικλής Παναγιωτόπουλος, παραγωγός και ο ίδιος.

«Ζούμε τη χειρότερη χρονιά από τότε που ασχολούμαι με την καλλιέργεια σταφίδας. Είμαστε περίπου 50 οικογένειες που ασχολούμαστε με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κατρακύλα της τιμής, η οποία δύναται να φτάσει τα 50 λεπτά, αν δεν απορροφηθεί το απόθεμα των 8.000 τόνων σταφίδας που είναι στις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ένωσης.

Τα έξοδα είναι πολλά και δεν καλύπτονται, αν η τιμή είναι στο 1 ευρώ όπως συμβαίνει σήμερα. Οι παραγωγοί είμαστε οι μόνοι ζημιωμένοι, γιατί έχουμε ένα πολύ καλό ποιοτικό προϊόν και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θέτει ζήτημα εγκατάλειψης της υπαίθρου, αφού η αδυναμία των παραγωγών να καλλιεργήσουν, λόγω της μειωμένης τιμής και του αυξημένου κόστους, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της ζωής στο χωριό.

Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δημιουργούνται και προβλήματα και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Το κράτος, για να πάρουμε τη συνδεδεμένη, μας υποχρεώνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου να παραδώσουμε 150 κιλά το στρέμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, πολλοί παραγωγοί δεν θα φτάσουν το σύνολο που χρειάζεται για να πάρουν τη συνδεδεμένη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, έστω και χωρίς τιμή, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τις σταφίδες τζάμπα. Για παράδειγμα, εγώ στα 35 στρέμματα, που δηλώνω, χρειάζεται να παραδώσω πάνω από 5 τόνους.

Έχω γύρω στους 10 τόνους ξερή Κορινθιακή σταφίδα και πρέπει να παραδώσω τη μισή σε εξευτελιστική τιμή», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Τα χωριά μας ζουν, κατά κύριο λόγο, από τη σταφίδα. Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, λόγω ασθενειών και καιρικών συνθηκών. Φέτος, ό,τι δεν αποτελείωσαν οι καιρικές συνθήκες, παγετός – ξηρασία, έρχεται να το χτυπήσει η μη διάθεση της σταφίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της καλλιέργειας».

Κινητοποιήσεις

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί μεταφέρει στην «ΥΧ» και ο παραγωγός από το Σόπι Ηλείας, Χρήστος Σταυρόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει στην κινητοποίηση των σταφιδοπαραγωγών. «Επιβάλλεται να υπάρξουν μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Γιατί τώρα έχουμε μπει όλοι μέσα. Ή είναι απούλητη η παραγωγή, ή αναγκαζόμαστε να τη δίνουμε κάτω του 1 ευρώ. Δεν βγαίνουμε…».