Δυτική Μεσόγειος: Ξανά στο έλεος της ξηρασίας οι καλλιεργητές

Επιβεβαιώνονται τα αποκαρδιωτικά δεδομένα που έχει συλλέξει το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν για την ξηρασία στη Δυτική Μεσόγειο. Η τελευταία έκθεση από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Ξηρασίας (GDO), το οποίο αποτελεί μέρος της Υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus (CEMS), υπογραμμίζει την έκταση της λειψυδρίας στην περιοχή, εκεί όπου η έντονη ξηρασία έχει μετατραπεί σε νέα κανονικότητα τα τελευταία χρόνια.

Σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μεσογείου, παρατηρούνται επίμονα χαμηλές βροχοπτώσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτό, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ξηρό και ζεστό τελείωμα του χειμώνα και την άνοιξη, έχει προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στην περιοχή και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι.

Μεταξύ Μαΐου 2022 και Απριλίου 2023, οι θερμοκρασίες στο Βόρειο Μαρόκο, στην Αλγερία, στη Νότια Ισπανία, στη Νότια Γαλλία και στη Βόρεια Ιταλία ήταν έως και 4°C υψηλότερες από τον μέσο όρο. Οι μακροχρόνιοι και έντονοι καύσωνες συνετέλεσαν σε αυτά τα ρεκόρ.

Μάλιστα, οι συνθήκες στα τέλη της άνοιξης του 2023 ήταν χειρότερες από τις αντίστοιχες του 2022, όταν μια απότομη και ακραία ξηρασία είχε αναπτυχθεί στην Ευρώπη, επηρεάζοντας τους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, οι δείκτες του JRC υποδεικνύουν εκτεταμένες χαμηλές στάθμες ποταμών που προκαλούνται από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Η Ισπανία αντιμετωπίζει λειψυδρία, ιδιαίτερα στην Ανδαλουσία, όπου οι δεξαμενές νερού βρίσκονται περίπου στο 25% της χωρητικότητάς τους.

Σύμφωνα με το Olive Oil Times, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν κάποια ανακούφιση στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά η συνολική καρποφορία στην Ανδαλουσία ήταν απογοητευτική, με πολλούς άγονους ελαιώνες. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Ανδαλουσία αναμένεται να είναι μικρότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μεσογείου βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό το καθεστώς των δύο πιο σοβαρών επιπέδων συναγερμού, σύμφωνα με τον δείκτη συνδυασμένης ξηρασίας CDI, ο οποίος ενσωματώνει δεδομένα για τις βροχοπτώσεις, την υγρασία του εδάφους και τις ανωμαλίες που προκύπτουν από την καταπόνηση της βλάστησης.