ΟΣΔΕ 2022: Κίνδυνος για τις µεταβιβάσεις Δικαιωµάτων εξαιτίας νέας δυσλειτουργίας

Αναμείνατε στο ακουστικό σας... για απαντήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ και ανάδοχο εταιρεία

Στο ακουστικό… εξακολουθούν να αναμένουν πολλοί χρήστες κυρίως ΚΥΔ, προκειμένου να λάβουν μία απάντηση είτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε από την ανάδοχο εταιρεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Όπως καταγγέλλουν στην «ΥΧ» υπάλληλοι κάποιων ΚΥΔ της χώρας, έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο να εντοπίζουν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή, με δεδομένο ότι ως χρήστες κάνουν εκτεταμένη χρήση.

7Tουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 2 Αυγούστου, που επικοινώνησαν με την εφημερίδα, όπως σημειώνουν, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να λάβουν καμία απάντηση ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε όμως και από την ανάδοχο εταιρεία.

Το μεγάλο άγχος εστιάζεται τις τελευταίες ημέρες στη διαδικασία για τις μεταβιβάσεις των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, καθώς η εφαρμογή μέσω της οποίας διεξαγόταν, ακόμα και ανήμερα της καταληκτικής ημερομηνίας των εμπρόθεσμων αιτήσεων, εμφάνιζε το σφάλμα «Δεν ήταν δυνατή η μεταμόρφωση του αρχείου».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι χρήστες δεν μπορούσαν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις μεταβίβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται λόγω της δυσλειτουργίας της εφαρμογής να μην έχουν οριστικοποιηθεί αιτήσεις μεταβίβασης. Σε αυτή την περίπτωση, και όπως διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υπήρχε δυνατότητα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου να υποβληθούν αιτήσεις, αλλά μόνο λόγω ανωτέρας βίας.

«Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί οι επικαλούμενοι λόγοι ανωτέρας βίας ή/και εξαιρετικής περίστασης για την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το έτος 2022, οι γεωργοί ενημερώνονται για τους λόγους απόρριψης της αίτησης μεταβίβασης. Οι αιτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν εξετάζονται αυτόματα για το επόμενο έτος ενίσχυσης 2023», ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Μαύρη τρύπα»

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αναφορές χρηστών σχετικά με την… εξαφάνιση δεδομένων από τις αιτήσεις. Όπως πληροφορούμαστε, χρήστες έχουν ανακαλύψει πως, ενώ για παράδειγμα έχουν επισυναφθεί δικαιολογητικά, αυτά πλέον δεν υπάρχουν, ενώ διορθώσεις που έγιναν σε καλλιέργειες επίσης εξαφανίστηκαν… Έχουν παρατηρήσει ότι όταν γίνεται επικαιροποίηση της εφαρμογής από την ανάδοχο εταιρεία, φαίνεται πως επηρεάζονται τα δεδομένα της βάσης και χάνονται οι καταχωρίσεις! Ούτε όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απάντηση από τους αρμόδιους.

Διορθώσεις

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού για τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν μετά τους προκαταρκτικούς ελέγχους. Αν και στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αναφορά «έως την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022», εντούτοις τα ΚΥΔ περιμένουν μία ανακοίνωση ή έστω μία διευκρίνιση από τον Οργανισμό σχετικά με το χρονικό περιθώριο διορθώσεων λόγω της κακής συντακτικής διατύπωσης στην εγκύκλιο.