Έβρος: Ελληνοποιήσεις και μείγματα μελιού απειλούν τη μελισσοκομία
Ακολουθώντας τις συντεταγμένες του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των μελισσοκομικών συλλόγων της χώρας, τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κομοτηνής πραγματοποίησαν, μαζί με τους συναδέλφους τους από συλλόγους της περιφέρειας, κινητοποίηση στην Κομοτηνή την 1η Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ένωσαν τις φωνές τους με τους αγρότες της Κομοτηνής, και συγκεκριμένα τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, που πραγματοποιούν από την περασμένη εβδομάδα δυναμικές κινητοποιήσεις.
Με κοινά αιτήματα πανελλαδικά, ο Mελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το Κεντρί» καταθέτει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αθρόες ελληνοποιήσεις και το υψηλό κόστος παραγωγής. «Θα πρέπει το κράτος να πάρει αποφάσεις, να γίνονται αναλύσεις και να ορίζονται κατώτατα όρια σε γυρεόκοκκους. Να δημιουργηθεί μία ταυτότητα μελιού, ώστε να γνωρίζουμε ποιο είναι το ελληνικό μέλι και ποιο το εισαγόμενο, με βάση αναλύσεις που θα γίνονται και σε εμάς τους παραγωγούς, αλλά και στις μεγάλες εταιρείες, τους εμπόρους και τους τυποποιητές, οι οποίοι παίρνουν ελληνικά μέλια και εισαγόμενα, τα οποία φιλτράρουν, ουσιαστικά αφαιρούν ό,τι υπάρχει σε γύρη, τα αναμειγνύουν με τα δικά μας και τα βαφτίζουν ελληνικά», μεταφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέλιος Κεχαγιάς.
«Κάτω από το 10% τα ελληνικά μέλια στα σούπερ μάρκετ»
Ο ίδιος, επίσης, δηλώνει πως, από τα μέλια που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, τα ελληνικά είναι κάτω από το 10%. Όπως εξηγεί, «παίρνουν μέλια για μελισσοτροφές, τα αναμειγνύουν με γλυκόζη, φτιάχνοντας μείγμα μελιού, το οποίο είναι θεσμοθετημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ετικέτες αναφέρεται ως μείγμα μελιού εντός και εκτός ΕΕ, χωρίς αναφορά στη χώρα προέλευσης».
Ο κ. Κεχαγιάς τονίζει ότι αυτό που θέλουν οι παραγωγοί είναι να ζήσουν από τις πωλήσεις του προϊόντος τους και όχι από τις επιδοτήσεις. «Ζητάμε από το κράτος να θεσπίσει νόμους και να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές. Δεν γίνεται να ακολουθούμε υγειονομικά πρωτόκολλα, να πληρώνουμε εγκαταστάσεις με εξοπλισμούς και στις μεγάλες εταιρείες να φτάνουν σκουριασμένα βαρέλια με μέλια από την Ουκρανία και να εμπορεύονται τεράστιες ποσότητες», καταγγέλλει.
Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι οι καταναλωτές, στην πλειονότητά τους, προσπαθούν να επιβιώσουν με εισοδήματα που συνεχώς συρρικνώνονται και αναζητούν το φθηνότερο προϊόν, παρότι γνωρίζουν ότι το ελληνικό μέλι είναι «διαμάντι». Τους εφιστά, ωστόσο, την προσοχή, λέγοντας ότι οι μελισσοκόμοι πουλάνε στη χονδρική 4 με 4,5 ευρώ το κιλό και υπάρχει συσκευασμένο μέλι με 4 ευρώ στη λιανική.
Ψήφισμα 30 συλλόγων
Τα αιτήματα των μελισσοκόμων καταγράφονται σε ψήφισμα που υπέγραψαν 30 μελισσοκομικοί σύλλογοι, μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, το οποίο δόθηκε στους περιφερειάρχες και θα προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Κεχαγιάς καταγράφει την αύξηση των απαγορεύσεων βόσκησης που τέθηκαν στους μελισσοκόμους μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.
«Η νέα πυροσβεστική διάταξη ορίζει ότι οι εργασίες στο δάσος πρέπει να γίνονται μέχρι τις 10:00. Πού να πάμε τα μελίσσια; Στις πόλεις;» ρωτάει. Ο ίδιος θίγει, επίσης, τα προβλήματα των Εβριτών συναδέλφων του, οι οποίοι επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, που έκαψε πάνω από 1 εκατ. στρέμματα. «Οι μελισσοκόμοι του Έβρου έχουν λάβει το 50% από αυτά που έχουν πληρώσει ως ασφαλιστικές καλύψεις στον ΕΛΓΑ, ήτοι το 50% από τα 68 ευρώ.
Βγήκε ένα κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια και ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα! Πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς. Πώς θα επιβιώσουν τον χειμώνα τα μελίσσια σε μία περιοχή όπου έχει καεί το σύμπαν; Η βοήθεια θα φτάσει αφότου αφανιστεί η μελισσοκομία;» αναρωτιέται.
Κόντρα με Κελέτση
Η περιοχή του Κεντρικού Έβρου συγκέντρωνε το 70% των μελισσοκόμων της περιφερειακής ενότητας, ωστόσο, μετά τις πυρκαγιές δεν έχει μείνει τίποτα για να βοσκήσουν τα μελίσσια. Αντί η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να δοθούν μελισσοτροφές, ο αρμόδιος για τη μελισσοκομία υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, δήλωσε πως υπάρχουν περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιδότηση μελισσοτροφών και αντ’ αυτού δόθηκε το 1 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια από την κρατική αρωγή, μόνο που τα χρήματα προς το παρόν δεν έχουν δοθεί.
Ο κ. Κεχαγιάς σχολιάζει ότι ο υφυπουργός ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς χαρακτήρισε τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου «μόρφωμα». Θυμίζει, επίσης, ότι ο υπουργός, κ. Αυγενάκης, ήταν καυστικός όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι Έλληνες αγρότες διαμαρτύρονται, ενώ τα έχει λύσει όλα και ότι αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι αγρότες στην Ευρώπη, είτε στη Γερμανία είτε στη Γαλλία, εδώ και δυο χρόνια έχουν θεσπιστεί εδώ».