ECPA – Ευρωβουλευτές: Σύγκρουση για χημικές ουσίες με πιθανές επιπτώσεις σε ανθρώπους και μέλισσες

Aντίθετες με τις ενστάσεις μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σχέδιο τροποποίησης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων (τα λεγόμενα MRL) εννέα χημικών ουσιών (clothianidin, cycloxydim, epoxiconazole, flonicamid, haloxyfop, mandestrobin, mepiquat, Metschnikowia fructicola στέλεχος NRRL Y-27328 και prohexadione) είναι οι επιχειρήσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν καταθέσει ψήφισμα, το οποίο αμφισβητούσε ορισμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανωτέρω ουσιών στην ανθρώπινη υγεία και στους επικονιαστές (μέλισσες). Tα μέλη ζητούσαν την αναθεώρηση των MRL για ορισμένες ουσίες προς τα πάνω ή τη διατήρηση των υφιστάμενων MRL για άλλες ουσίες. Η τύχη του ψηφίσματος αναμενόταν να κριθεί από τους ευρωβουλευτές στις 21/4. Για τον λόγο αυτόν, μέσω του πανευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησής τους (ECPA), οι επιχειρήσεις ζητούσαν με επιστολή τους στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψουν τις εν λόγω ενστάσεις, επικαλούμενες μια σειρά επιχειρημάτων.

Πρώτον, θεωρούν ότι θα επιστρέψει το νομικό κύρος και η εμπιστοσύνη στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων για τα γεωργικά φάρμακα, καθώς τα Ανώτατα Όρια Καταλοίπων (MRL) θεσπίζονται βάζει επιστημονικών εκτιμήσεων από τις αρχές των κρατών – μελών και από την EFSA. Στην ίδια επιστολή, οι επιχειρήσεις φυτοπροστατευτικών ουσιών ισχυρίζονται ότι εάν τα νέα όρια δεν γίνουν δεκτά, τότε μια σειρά προϊόντων δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν και, επομένως, να είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς. Μάλιστα, αναφέρουν ότι μία από τις ουσίες αφορά βιολογικό προϊόν.

Τα μέλη της ECPA υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος, ώστε το εν λόγω σχέδιο να κριθεί με διαφορετικά κριτήρια από τα προηγούμενα και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και οικονομικές απώλειες στον αγροδιατροφικό τομέα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι τα MRL αναφέρονται και σε ουσίες και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τροπικά φρούτα και καφές, οι οποίες όμως είναι πολύ σημαντικές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ενδεχόμενος περιορισμός στα νέα MRL θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα με αντίστοιχους περιορισμούς από τρίτες χώρες, όπου εξάγονται ευρωπαϊκά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της επιτροπής ENVI στο ψήφισμά τους υπέρ της απόσυρσης της τροποποίησης στα MRL, ισχυρίζονται ότι η χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν την ουσία clothianidin επηρεάζει αρνητικά την υγεία των επικονιαστών, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν παραλείψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των νεονικοτινοδειδών στο περιβάλλον.