«Εδώ και τώρα ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο ή κατεδάφιση των έργων»

Στη Βουλή το υδάτινο πρόβλημα της Θεσσαλίας

Τελεσίγραφο στο πολιτικό σύστημα της χώρας να ξεκαθαρίσει επιτέλους την στάση του, γύρω από την μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα και να παρουσιάσει το σχέδιο που (αν) υπάρχει για την επίλυση του σοβαρού υδάτινου προβλήματος της Θεσσαλίας, απηύθυναν τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες στο ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα. Ταυτόχρονα απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Θεσσαλίας να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Επιτροπή για να μην ερημοποιηθεί ο κάμπος.

Απαιτείται πολιτική πίεση με συμμετοχή φορέων και οργανώσεων

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό δράσης της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακός ανέφερε ότι «σε αυτήν συμμετέχουν, ως γνωστόν, άτομα που δραστηριοποιούνται σε φορείς (επιμελητήρια, επιστημονικά σωματεία, συνεταιρισμούς κ.α), καθηγητές ΑΕΙ, επιστήμονες, επαγγελματίες, αυτοδιοικητικοί, αγρότες κλπ. Η Ε.Δ.Υ.ΘΕ είναι εξ’ ορισμού μια επιτροπή «ανοιχτή» και ο ρόλος της είναι να αναδεικνύει τα προβλήματα, να προβάλλει και να διεκδικεί τις λύσεις, είτε αυτές έχουν ήδη καταγραφεί (χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί) σε αποφάσεις που «δεσμεύουν» την διοίκηση και του πολιτικούς (πχ. Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων – ΣΔΥ), είτε ακόμη βασίζονται σε προτάσεις που, επανειλημμένα και τεκμηριωμένα, έχουν προκύψει από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία (και όχι μόνο) τα τελευταία 40 χρόνια (συνέδρια, ημερίδες, μελέτες ΑΕΙ, υπεύθυνη αρθρογραφία, εκδόσεις κ.ο.κ.). Με βάση όλα αυτά και επειδή το υδατικό – περιβαλλοντικό πρόβλημα όχι μόνο δεν οδεύει προς λύση αλλά διαρκώς επιδεινώνεται, επιλέξαμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στα κέντρα αποφάσεων (Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, κόμματα κλπ.), προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Η δραστηριοποίηση μας στην κατεύθυνση αυτή κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι, όσο και εάν αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος, δεν αρκεί από μόνος του, χρειάζεται και πολιτική πίεση με συμμετοχή φορέων και οργανώσεων».

Η πολύτιμη συμβολή των φραγμάτων

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημ. Ντογκούλης αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα για την Θεσσαλία που είναι η ασφάλεια του κάμπου από σοβαρότατους κινδύνους ξηρασίας (αλλά και πλημμυρών), καθώς στη τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώνεται στα υδάτινα οικοσυστήματα, στην διάβρωση των εδαφών, κ.α.  Προβάλλουμε με επιμονή την ανάγκη εξοικονόμησης νερού, τον περιορισμό των καταναλώσεων κλπ., επισημαίνοντας όμως ότι αυτό απαιτεί σχέδιο, νέες υποδομές μεταφοράς/διανομής νερού, σύγχρονα συστήματα άρδευσης/νέες τεχνολογίες και φυσικά όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται με ευχολόγια και αποσπασματικές παρεμβάσεις. Εάν δημιουργηθούν οι ταμιευτήρες για τους δύο προαναφερθέντες κυρίαρχους στόχους (ασφάλεια, οικολογική αποκατάσταση), οι υποδομές αυτές, ως έργα «πολλαπλού σκοπού», θα εξυπηρετήσουν παράλληλα τις αρδευτικές ανάγκες του  πρωτογενούς τομέα, που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ας μην μας διαφεύγει ότι από το ΣΔΥ έχει επιλεγεί η εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών για καλλιεργήσιμες εκτάσεις έως και 2,5 εκ. στρέμματα. Τέλος, με κατάλληλη αξιοποίηση, αυτά τα αποθέματα νερού θα συμβάλλουν σημαντικά και στην ενεργειακή αυτονόμηση της Θεσσαλίας με ΑΠΕ, μέσω της λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών (Μεσοχώρα, Συκιά και άλλους μικρότερους), καθώς και στην  πολύτιμη αποθήκευση ενέργειας (σύστημα άντλησης – ταμίευσης) με βάση την σχετική πρόταση εγκατάστασης του συστήματος αυτού στον ταμιευτήρα Συκιάς, ένα έργο όμως που έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει εντάξει στον ενεργειακό της προγραμματισμό.

Οι ανεύθυνοι πολιτικοί και ο Αχελώος

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηλίας Κουτσιμπογεώργος μίλησε για την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, διευκρινίζοντας πως «ορθώς χρησιμοποιείται ο όρος «εκτροπή Αχελώου» (από όσους τον επιλέγουν), δεδομένου ότι αυτός ο όρος επικράτησε κατά την περίοδο έναρξης των σχετικών έργων (μέσα δεκαετίας 1980) και αυτός είναι ο επίσημος τίτλος των έργων σε όλες τις διοικητικές αποφάσεις. Επίσης με αυτόν τον τίτλο, ακόμη και σήμερα, τα σχετικά έργα είναι ενταγμένα στον κρατικό προϋπολογισμό. Επειδή όμως «εκτροπή» ποταμού στην πράξη δεν υφίσταται, ορθώς κάποιοι άλλοι επιλέγουν την χρήση του όρου «μεταφορά» υδάτων που, κατά την άποψή μας, ανταποκρίνεται πλήρως στην τεχνική – επιστημονική ορολογία. Πρακτικά και οι δύο αυτοί όροι είναι αποδεκτοί. Όσον αφορά τώρα στον «απλοποιημένο» τρόπο που ο μέσος συμπολίτης μας προσλαμβάνει την υπόθεση των υδάτων της Θεσσαλίας, ταυτίζοντας την με την «εκτροπή» Αχελώου, αυτό πράγματι δημιουργεί προβλήματα και συχνά άσκοπες τριβές, στοιχεία που εκμεταλλεύονται κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί ώστε να κρύψουν τις ευθύνες τους για την απαράδεκτη καταστροφική στασιμότητα στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Δ.Υ.ΘΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία να ζητήσει από το πολιτικό σύστημα (Βουλή, Κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές) την οριστική υπέρβαση της εκκρεμότητας των έργων Αχελώου. Άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, συζήτηση του θέματος στη Βουλή ώστε, μέσα από δημοκρατικό «θεσμοθετημένο» διάλογο, οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι να καταλήξουν επιτέλους είτε στην επικαιροποίηση της αρχικής απόφασης (την οποία εφάρμοζαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 1984 έως το 2010) για ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς, δηλαδή τον ταμιευτήρα /ΥΗΕ Συκιάς και την σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, είτε να ανατρέψουν την απόφαση αυτή και να δρομολογήσει η Κυβέρνηση την καθαίρεση (κατεδάφιση) των έργων, την «απελευθέρωση» του μπαζωμένου ποταμού Αχελώου και την επαναφορά της φυσιολογικής/οικολογικής λειτουργίας του, με παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου στην περιοχή. Καμία άλλη λύση δεν προσφέρεται ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ μπορεί να γίνει αποδεκτή η παράταση αυτής της εκκρεμότητας, ούτε με βάση την τεχνική επιστήμη, ούτε με βάση την οικολογική ευαισθησία, ούτε βεβαίως την πολιτική ηθική.

Η στάση των Θεσσαλών βουλευτών

Ο ομότιμος Καθηγητής Γεωπονίας Φάνης Γέμτος μίλησε για τον κύκλο επαφών της ΕΔΥΘΕ με πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά και στην ειδική αναφορά που εστάλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, καθώς και στο σύνολο των βουλευτών της Θεσσαλίας, ζητώντας να διεξαχθεί «συζήτηση σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και ειδικά τα ημιτελή έργα Αχελώου», με στόχο την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα έργα αυτά. Την περίοδο αυτή η επιτροπή μας πραγματοποιεί επαφές με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, ζητώντας την στήριξη τους  όσον αφορά στην συζήτηση στη Βουλή. Ήδη στο αίτημα μας αυτό ανταποκρίθηκαν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ (κ.κ. Κεγκέρογλου και Αρβανιτίδης) καθώς  και ο Προέδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυρ. Βελόπουλος (μετά από προσωπική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη). Η προσπάθεια μας αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι προφανές ότι η επιτροπή μας, στην προσπάθεια της αυτή, αναμένει και την στήριξη των υπολοίπων (πλην Κ. Βελόπουλου) Θεσσαλών βουλευτών, η οποία  προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί.

Όπως στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι «η έλλειψη νερού δεν είναι πρόβλημα θεσσαλικό ή γεωπονικό, αλλά εθνικό, παραγωγικό, οικονομικό, θέμα επιβίωσης όλων». Αναφέρθηκε στην σπουδή που επιδεικνύουν άλλα ξένα κράτη για την εξασφάλιση υδάτινων αποθεμάτων και απηύθυνε νέο κάλεσμα στήριξης σε όλους τους θεσσαλικούς φορείς, στις δράσεις της Επιτροπής.