ΕΔΟΠ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των παραγωγών που πλήττονται από τον ιό στα ροδάκινα

20.06.2024
2' διάβασμα
edop-se-leitourgia-i-ilektroniki-platforma-gia-tis-diloseis-ton-paragogon-pou-plittontai-apo-ton-io-sta-rodakina-324273

Ολοκληρώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ θα μπορούν να καταχωρούν τις δηλώσεις παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει τα προβλήματα της ασθένειας παραμόρφωσης των καρπών.

Όπως γνωστοποίησε η ΕΔΟΠ, οι αγρότες που έχουν διαπιστώσει το εν λόγω πρόβλημα στα αγροτεμάχιά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες:

gaia-sense

– να επισκεφθούν το ΚΥΔ στο οποίο έχουν υποβάλει την δήλωση ΟΣΔΕ του 2023 και θα ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών.

-Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

-Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

-το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ , θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί.

 Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Όπως επισημαίνει η Διεπαγγελματική προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

Σημειώνεται ότι αφού γίνει η καταγραφή, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί για τη μη μετάδοση του ιού, προκειμένου να προστατευθεί η ροδακινοκαλλιέργεια.

Σύμφωνα με την ΕΔΟΠ  όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες γίνονται κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, τους αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και Πέλλας Δάνη Τζαμτζή, τις ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πέλλας.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  θα είναι στη διάθεση και διαχείριση του ΥΠΑΑΤ.

ΓΡΑΦΕΙ: