Η Ε.Δ.Υ.ΘΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα σχέδιο, ένα πλάνο

«Αντί για την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, προέκυψε σχέδιο νόμου που προβλέπει συνένωση των ΤΟΕΒ της περιοχής υπό την διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρίας, καταργώντας  την αυτοδιοίκηση στον τομέα των αρδεύσεων. Σαν Επιτροπή είχαμε καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις μας για την αντιπλημμυρική προστασία, την ανάγκη δημιουργίας υδατικών αποθεμάτων για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και παράλληλα την χρησιμοποίηση μέρους των αποθεμάτων αυτών στην αποκατάσταση υδάτινων οικοσυστημάτων (κυρίως υπόγειων) που οδηγούνται σε κατάρρευση και προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που απειλούν την «ανοχύρωτη» Θεσσαλία, αλλά προέκυψε το σχέδιο των Ολλανδών».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, Σοφολόγης Δημήτρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων), με αφορμή την σημερινή ημέρα (22α Μαρτίου) που είναι αφιερωμένη στο νερό, στο πιο ξεχωριστό στοιχείο της φύσης, και με απόφαση του ΟΗΕ.

Οι γεωτεχνικοί αναφέρουν ότι «κρίνεται πως σε συνεργασία με την τοπική μας ηγεσία (Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση) και με την συνδρομή επιστημονικών φορέων και παραγωγικών οργανώσεων (αγρότες, επαγγελματίες κλπ.), επιβάλλεται η επικέντρωση στα μείζονα θέματα, έτσι ώστε από όλες αυτές τις συζητήσεις και από την διαβούλευση επί των επιστημονικών προτάσεων και το συνοπτικά μήνυμα να είναι : «Ένα σχέδιο – ένα πλάνο». Αιφνιδίως όμως, αμέσως  μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε ταυτοχρόνως με δύο παράλληλες πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλία. Η μια εκδηλώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο συνέταξε σχέδιο νόμου που προβλέπει συνένωση των ΤΟΕΒ της περιοχής υπό την διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρίας, καταργώντας  την αυτοδιοίκηση στον τομέα των αρδεύσεων, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα την έλλειψη οργάνωσης και τα χρέη πολλών από αυτούς.

Η δεύτερη πρωτοβουλία συνδέεται με το πόρισμα της ολλανδικής HVA, η οποία πρόσφατα  παρέδωσε στο ΥΠΕΝ τις δικές της προτάσεις για το ίδιο θέμα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εάν πράγματι η κυβέρνηση καταθέσει εντός του μήνα (όπως «απειλεί» ο κ. Σκυλακάκης) νομοσχέδιο στη Βουλή για δημιουργία φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, είναι πρακτικά  αδύνατο να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, όπως η σοβαρότητά του και οι δημοκρατικοί κανόνες επιβάλλουν. Με απλά λόγια θα πρόκειται για αιφνιδιασμό, δικαιώνοντας έτσι εκείνους που αντιδρούν μιλώντας ήδη για σκοπιμότητες από πλευράς υπουργείου. Εκτός αυτού, είναι βέβαιο πως θα προκληθούν αντιδράσεις, κάτι που σημαίνει πως η αναγκαία διαβούλευση για το θεσσαλικό πρόβλημα είναι πιθανό να διεξαχθεί σε περιβάλλον πόλωσης και στην σκιά ισχυρών αμφισβητήσεων σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης (ιδιωτικοποίηση νερού κα). Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η μοναδική λύση είναι η ΑΝΑΒΟΛΗ της νομοθετικής πρωτοβουλίας και η παράταση της διαβούλευσης για τον φορέα διαχείρισης κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον και σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές. Κατά την άποψη μας αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αίτημα της ηγεσίας και των οργανώσεων της Θεσσαλίας προς  τον ΠΘ, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για την μελέτη των προτάσεων των ολλανδών και να προκύψει συνδυαστικά η βέλτιστη λύση για τη Θεσσαλία και τη χώρα. Στο μεταξύ (ελπίζουμε πως) θα αξιοποιηθεί ο χρόνος  για την διαμόρφωση του επιχειρησιακού πλάνου που αναφέραμε σχετικά με τα έργα και τις άλλες αναγκαίες δράσεις, καθώς και η παροχή  εγγυήσεων από την κυβέρνηση ότι θα χρηματοδοτηθούν αναλόγως και θα υλοποιηθούν όσα προκύψουν από την σχετική διαβούλευση».